Donem la benvinguda al Casal d’Olesa, nova entitat federada!

Donem la benvinguda al Casal d’Olesa, nova entitat federada!

Des d’avui ja sumem 183 ateneus federats! La darrera incorporació ha estat el Casal d’Olesa, una entitat amb gairebé cent anys d’història.

El Casal d’Olesa va néixer l’any 1924, de la mà d’un grup de persones vinculades a la Parròquia Santa Maria d’Olesa de Montserrat. Era un espai despolititzat, que volia desvincular la joventut del carlisme i oferir als infants de l’època un lloc d’esplai, cultura i formació cristiana. En els seus inicis s’hi feia cinema, teatre, Els pastorets, sardanes, esports, etc.

De fet, moltes entitats, com Olesa Sardanista, l’Esbart Olesà o el Club Bàsquet Olesa es van originar a El Casal d’Olesa.

La filosofia de treball segueix sent la mateixa: créixer com a persones, créixer amb la cultura, contribuir a fer poble, tirar endavant el país i la nostra llengua.

En l’actualitat, El Casal d’Olesa té uns 200 socis i, des del 2007, any que es va inaugurar el nou edifici, compta amb una sala de teatre amb capacitat per a 250 persones i 5 amb mobilitat reduïda i una altra sala, la polivalent, on es poden acollir tot tipus d’esdeveniments com música en directe amb servei de bar, sopars col·lectius, festes, etc.

El Casal engloba diferents les seccions Xarxa, que des del 1987 organitza espectacles infantils i familiars; Butaka, que des del 2004 organitza espectacles juvenils i la Mostra de Teatre Jove Butaka i Bloc Juvenil, que des del 1991 organitza festes, activitats musicals com el cicle de jazz, etc. El Casal, independentment de les entitats anteriors, organitza també obres de teatre amateur com Els pastorets, projeccions de cinema i òpera en directe des de diferents teatres del món, entre ells el Royal Opera House.

El Casal és i ha estat una entitat molt activa: només va interrompre l’activitat durant la guerra, quan es va convertir en un magatzem de patates, i a principis dels 70, quan la dictadura franquista va prohibir el concert del cantautor Quico Pi de la Serra, al·legant que no hi havia rampes ni sortides d’emergència, per la qual cosa el Casal va haver d’estar un any tancat per dur a terme les reformes.

Al llarg de la seva història ha organitzat casals d’estiu, ha fet de centre obert, ha acollit campaments internacionals i també ha portat a terme la iniciativa Visc Casal, d’acompanyament a la gent gran. Pel nostre escenari hi han passat cantautors com Lluís Llach i grups de rock català com Sangtraït, Sau, Els Pets, Lax‘n’Busto, Umpah-pah o Tancat per Defunció. També hi han actuat artistes que, després, s’han convertit en personatges mediàtics, com Antonio Díaz, que actualment tots coneixem com el Mago Pop.

Benvinguts i benvingudes! Des de la FAC treballarem per fer-vos més fàcil la vostra tasca ateneísta.

Podeu seguir al Casal d’Olesa a Instagram, TwitterFacebook i Youtube.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.