Camins de cultura: el Maresme, de mar i de munt

Camins de cultura: el Maresme, de mar i de munt

El Maresme està format per 30 municipis on trobem 18 ateneus, entre ells, l’Espai Cultural Odèon de Canet de Mar, l’Ateneu Arenyenc i el Centre Moral d’Arenys de Munt. Membres d’aquests tres ateneus ens fan algunes propostes, que no ens podem perdre, per descobrir part d’aquesta comarca, on no falta de res: platges, cultura, gastronomia, festes populars, espais naturals amb camins senyalitzats… Coneguem-la de la mà dels maresmencs!

Glòria Prunés

CANET DE MAR

El nostre punt de partida és Canet de Mar. Miquel Serra, membre de la Comissió de Medi Ambient Fot-li Castanya, de l’Associació Cultural Plataforma Odèon, ens acompanya en aquest passeig per aquesta vila mediterrània i modernista per excel·lència i ens recomana allò que no ens hem de deixar perdre, tot fent camí cap a Arenys de Mar.

Cal destacar, en primer lloc, la figura de l’arquitecte Lluís Domènech que, des de ben petit va estar vinculat a Canet, on estiuejava amb la família i on va conèixer la seva dona, Maria Roura. Aquí va ser on aquest geni —ens explica Serra— va construir alguns edificis que, a mode de «pràctiques», van precedir el que serien les grans obres a Barcelona, com ara el Palau de la Música Catalana o el conjunt del Recinte Modernista de Sant Pau, tots dos Patrimoni Universal de l’UNESCO.

 • Ateneu Canetenc. Un dels primers encàrrecs arquitectònics de Lluís Domènech i Montaner, aixecat entre 1884 i 1885 i que ara acull la biblioteca. Destaca el xamfrà amb la cúpula i el parallamps del drac de forja.
 • Casa Roura o dinar en un palauet modernista. Edifici ideat per Domènech i Montaner com a residència per a Ricard de Capmany i ara convertit en un restaurant.
 • Casa museu Lluís Domènech i Montaner. El Miquel l’anomena el «punt zero» de Canet. S’hi pot admirar una col·lecció d’arts aplicades a l’arquitectura, teixits i mobles dissenyats per Domènech i Montaner i els seus col·laboradors.
 • Escola de Teixits de Canet i Casa Jover. La passejada per Canet també ens porta a visitar alguns edificis testimonis de la seva evolució industrial, així com de conflictes socials entre la classe obrera i els industrials, i els indians que van fer fortuna a les Amèriques. L’Escola de Teixits ara és el Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil i el seu pati és un bon lloc on els més petits poden jugar una estona.
 • Riera de Sant Domènec. Passeig de vianants i punt de trobada obligat de canetencs i canetenques, amb bars i petits restaurants on fer una pausa i gaudir de l’ambient del poble.
 • Platja de Canet. Enfilem cap a Arenys de Mar, tot seguint el passeig marítim, un lloc ideal per descansar, caminar o fer esport. La passejada ens permet passejar vora el mar, admirant una platja àmplia i de sorra gruixuda que, en el seu moment, va acollir unes importants drassanes on construïen vaixells per travessar l’Atlàntic.

Destacats de Canet

El reivindicat Odèon. Cada cop està més a prop la inauguració de la remodelació d’aquest edifici mític de Canet de Mar, obra de l’arquitecte noucentista Rafael Masó. L’Associació Cultural Plataforma Odèon, constituïda l’any 2000, va néixer per dinamitzar diferents iniciatives culturals i socials, promocionar tot tipus d’activitats artístiques i lluitar perquè aquest equipament emblemàtic torni a convertir-se en un espai referent. Si tot va bé, d’aquí a un any el nou Odèon es posarà en marxa tot potenciant, sens dubte, la marca Canet Cultura, consolidada durant anys per activitats com ara les Sis Hores de Cançó i els Canet Rock, així com pels noms propis de Comediants i La Trinca, que no s’entenen sense la seva vinculació al poble. http://www.odeoncanet.org/

Contacte directe amb la natura. El Miquel Serra també destaca de Canet que és l’únic poble del Maresme que no té urbanitzacions i on tens a tocar la natura del Parc Natural del Montnegre i el Corredor. De fet, Fot-li Castanya, des de la seva vessant divulgativa, fan activitats obertes a tothom per donar a conèixer els valors mediambientals del seu entorn més immediat. L’associació és una de les vuit Comissions de Programació que formen part de la Plataforma Odèon juntament amb Aparador d’Espectacles, Canet Obert al Món, Cinema, Concerts i Clàssics, Festes Populars, Fòrum Odèon i Re-percussió. http://fotlicastanya.blogspot.com/

ARENYS DE MAR

Arribats de Canet pel camí que ressegueix la costa tocant la platja, arribem a l’entrada del port d’Arenys de Mar per la banda nord. El president de l’Ateneu Arenyenc, Lluís Montmany, ens explica què no ens podem perdre.

 • El «Calvari». Aquest edifici ha esdevingut la imatge típica del port. La seva història comença el segle xvi amb la construcció d’una capella dedicada al Sant Crist, imatge venerada amb devoció pels arenyencs durant dècades, actualment exposada en un dels altars laterals de l’església parroquial.
 • La Riera. La columna vertebral i l’eix principal de la vila. Al final, s’hi ubiquen l’Ajuntament i la seva plaça.
 • Església parroquial. Caminant riera amunt, arribem a la plaça de l’Església, centre de la població. Dedicada a l’Assumpció de Santa Maria, l’element més destacat és el retaule major, obra de l’escultor vigatà Pau Costa de l’any 1706. És un dels millors exemples del barroc català, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. El Lluís ens recomana reservar una visita guiada per no deixar-nos cap detall.
 • Museu Marès de la Punta. Seguint l’estret i antic carrer de l’església, trobareu aquest museu especialitzat en puntes i blondes, de referència europea. Va ser inaugurat l’any 1983 amb motiu de la cessió per part de la Generalitat de Catalunya de la col·lecció de puntes de Frederic Marès i Deulovol, que va voler que fos la vila d’Arenys qui acollís aquest museu, atesa la seva tradició i reputació en aquest art.
 • Tornant a enfilar la riera, ho farem vorejant aquest edifici, on es fabricava l’estimat i enyorat licor de forta tradició arenyenca fins que a finals dels anys vuitanta va desaparèixer. Ara és el Centre Cultural de la vila.
 • Edifici Xifré. Una mica més amunt, els jardins i aquest edifici que l’arenyenc Josep Xifré i Casas, tornat i enriquit dels seus negocis a l’Habana, feu construir l’any 1849 per destinar-lo a hospital, com a donació important a la vila on havia nascut.

Destacats Arenys de Mar

Aires «espriuencs» a dojo. El poeta Salvador Espriu, de família arenyenca molt vinculada a la vila, hi va passar gran part de la seva vida i, fins i tot, va voler ser-hi enterrat. Amb el nom de Sinera, va mitificar i immortalitzar Arenys de Mar. El president de l’Ateneu Arenyenc recomana una nova visita a la vila per gaudir exclusivament de l’itinerari Espriu, centrat en la seva figura. Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu: 93 795 99 28 – cespriu@arenysdemar.cat

Benvinguts a l’Ateneu Arenyenc! Passant pel pas subterrani sota la carretera nacional i enfilant el passeig de Mar, trobem l’Ateneu Arenyenc, fundat l’any 1884. A mitjans de setembre d’aquell any, un grup d’amics que habitualment es reunien al Cafè d’en Flos, van decidir fundar un ateneu. Van començar organitzant vetllades literàries, artístiques i científiques i l’any següent, el 1885, van establir els pilars bàsics de l’entitat, celebrant el primer certamen literari i situant l’Ateneu com a referent cultural de la vila. Actualment, l’entitat destaca, entre altres coses, per la seva tasca educativa i una oferta formativa àmplia, que es remunta al 1886, data en què es van impartir els primers cursos per a obrers. No dubteu en posar-vos-hi en contacte per visitar-lo: ateneuarenyenc.wordpress.com – ateneu@arenyautes.cat – 937 958 336

ARENYS DE MUNT

Si seguim riera amunt, deixarem Arenys de Mar per endinsar-nos en la vila d’Arenys de Munt. La Dolors Salvà, secretària del Centre, ens guia pels seus racons i les seves places.

 • Castell de Can Jalpí i l’Arbre de Gernika. Parada obligada! Fet construir entre finals del segle xix i principis del segle xx per un noble que va decidir transformar el vell casal del poble en un castell medieval amb tota mena de luxes. Actualment és un restaurant.
 • La Central. Centre d’informació del Parc del Montnegre i el Corredor, ubicat al parc de Can Jalpí, i porta d’entrada de la població, amb tota la informació relacionada amb el municipi i el parc. S’hi pot visitar la col·lecció de fauna vertebrada Jordi Puigduvíes, un apropament a les aus més representatives de la serralada del Montnegre i el Corredor i de la plana de la riera d’Arenys.
 • Dues places a tocar. La plaça de l’Església, el cor del poble, amb l’església de Sant Martí d’Arenys, del segle xvi, i, molt a prop, la plaça Catalunya, amb l’imponent Monument a la Puntaire.
 • Santuari de Lourdes. Reproducció de la gruta de Massabielle, el santuari francès de Lourdes, on, segons la tradició, la Verge es va aparèixer l’any 1858. Els voltants del santuari han esdevingut zona d’esbarjo amb un restaurant i una zona de taules de pedra que es poden reservar per fer un pícnic. És un indret molt popular, especialment a l’estiu, on es pot passar el dia a la fresca i envoltat de natura.
 • Per acabar, enfilant el camí des del Rial Bellsolell, una passejada agradable d’uns tres quarts d’hora ens durà fins a la Creu de Canet, lloc també molt freqüentat pels veïns d’Arenys de Munt i des d’on es poden admirar unes vistes espectaculars de part de la comarca del Maresme.

Destacats Arenys de Munt

Etsuro Sotoo i el Monument a la Puntaire. Arenys de Munt és poble de puntes i blondes. Per homenatjar les puntaires, l’11 de novembre del 2003, en la festivitat de Sant Martí, patró del poble, es va inaugurar el Monument a la Puntaire, obra del  reconegut escultor japonès, Etsuro Sotoo, convilatà durant anys d’Arenys de Munt i creador de moltes de les figures de la façana del Naixement del temple de la Sagrada Família de Barcelona. Les peces de la figura es van fer a la Xina i es van traslladar i muntar a la plaça de Catalunya d’Arenys de Munt.

El Centre, l’ateneu d’Arenys de Munt. Fundat el 1913 ha esdevingut el cor de l’activitat  cultural, social i esportiva del poble. Des de la seva creació, s’ha anat adaptant per donar resposta a les necessitats que van sorgint. Així, al teatre, els escacs o el tenis taula s’han afegit activitats com ara el ioga o la gimnàstica de manteniment i tota una oferta d’activitats pensades especialment per a la canalla i el jovent. La Dolors en destaca el «seu» Esbart, en guarda un record molt especial perquè hi va ballar durant quinze anys. L’edifici també s’ha modernitzat i, coincidint amb el seu centenari, es va fer una reforma fer renovar-lo i fer-lo accessible a tothom. Quan el visiteu, no us perdeu dues sales molt especials: la Sala Gran, antic cinema i amb capacitat per a 300 persones; i la Sala Corrioles, de petit format, on, si aixequeu el cap, descobrireu un sostre elevat amb llum natural que li dona un toc especial. https://centrearenysdemunt.cat/

ALGUNES RECOMANACIONS

El Miquel, el Lluís i la Dolors ens fan alguns suggeriments personals:

Ens fem una selfie?

A Canet: A les escales del Sant Crist.

A Arenys de Mar: A la plaça de l’Església, amb el temple al fons.

A Arenys de Munt: al carrer Les Suredes, amb una bonica panoràmica del poble amb els Tres Turons.

No marxis sense fer un vermut a…

A Canet: Dau al Set, a la plaça Gabriel Macià.

A Arenys de Mar: Al bar de l’Ateneu.

A Arenys de Munt: Al bar del Centre Moral.

Amb els més petits

A Canet: la Griumcana El Griu de Canet, un joc per a tota la família.

A Arenys de Mar: El Tresor d’en Puntafí, audiogimcana que enllaça fantasia i realitat.

A Arenys de Munt: fem el mico a les tirolines i gronxadors al Parc de Can Jalpí.

Més informació:

www.odeoncanet.org

www.centrearenysdemunt.cat

www.fotlicastanya.blogspot.com/

www.turismecanet.cat

https://visitarenys.com/

https://www.arenysdemunt.cat/el-poble/turisme

https://costadebarcelonamaresme.cat/ca

 

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.