Turisme Ateneístic a la Catalunya Nord

Turisme Ateneístic a la Catalunya Nord

El passat cap de setmana la Federació va celebrar una nova edició del Turisme Ateneista, aquesta vegada amb una visita a diferents entitats de la Catalunya Nord.

Tant el Casal Català de Prada de Conflent com el Casal de Perpinyà ens van sorprendre mostrant-nos totes les activitats que promouen a favor de la llengua i la cultura al llarg del territori. Una gran feina que masses vegades passa excessivament desapercebuda per la que ens van assenyalar com a “Catalunya Sud”. En definitiva, una experiència única.

 

La visita

Prada de Conflent

  • Visita a l’Abadia de Sant Miquel de Cuixà. Cuixà té l’honor de ser considerat el bressol de la llengua catalana. Del seu escriptori en va sortir la cèlebre Cançó de Santa Fe, un dels exemples literaris més antics en una llengua romanç. En la nostra visita vam poder apendre més sobre l’influencia d’aquest monestí benedicti i de les moltes personalitats catalanes que per ell van passar.
  • Dinar i visita al Casal Català de Conflent, una associació que té per proposit la promoció i l’animació de la llengua i la cultura catalanes: de castells a escoles de català passant per activitats innovadores com els kamishibai, uns contes teatralitzats ara amb edicions en català.
  • Ruta de l’exili català per Prada: L’èxode republicà al 1939 va comportar una enorme pèrdua cultural pel nostre país. Dos personatges, Pau Casals i Pompeu Fabra, i un indret de refugi, Prada de Conflent, van sern l’escenari i els protagonistes de la ruta on vam conèixer la rellevància d’aquestes dues figures clau per a la cultura catalana contemporània.

Perpinyà

  • Visita al Memorial del Camp de Ribesaltes, lloc d’història i de memòria. Inaugurat l’octubre de 2015, es va construir respectant els vestigis d’uns barracons que van ser testimoni del destí de més de 60.000 persones: víctimes de la guerra civil espanyola, de la Segona Guerra Mundial i de les guerres de descolonització francesa. Vam aprofitar també per visitar l’exposició temporal de Josep Bartolí, artista republicà exiliat que retratà la guerra i l’exili en aquests caps de concentració amb tota la seva cruesa.
  • Dinar i visita al Casal de Perpinyà, una associació fundada entorn de la figura de Salvador Figueres, supervivent del camp de Mauthausen, que cedí la seva casa com a seu de l’entitat. Encara avui treballa per protegir i difondre la cultura catalana.
  • Recorregut històric pel Palau dels Reis de Mallorca, una fortalesa d’estil gòtic que marca l’època daurada de Perpinyà, quan aquesta ciutat esdevingué capital del regne de Mallorca. La fortalesa fou declarada monument històric el 1935.

Una visita imprescindible per conèixer millor el moviment associatiu català a la Catalunya Nord i per aprendre més de la nostra pròpia història, que durant tants anys es va haver d’escriure des de fora de Catalunya.

 

Galeria d’imatges

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.