Com podeu obtenir el llibre “L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984)”

Com podeu obtenir el llibre “L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984)”

Tots aquells ateneus que encara no tingueu un exemplar del llibre L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984)”, de la doctora en història contemporània Neus Moran, en podeu obtenir una copia de forma gratuïta. La Federació d’Ateneus us ofereix tres opcions:

  • Recollir a la Federació (Plaça Víctor Balaguer, 5, 08003 Barcelona).
  • Recollir en un acte futur de la FAC.
  • Enviament a l’entitat (l’entitat haurà d’assumir els costos d’enviament).

Si esteu interessats podeu omplir el següent formulari i ens posarem en contacte amb vosaltres. Recordeu que teniu fins al 17 de juliol per realitzar la petició:

FORMULARI

L’estudi, publicat per l’editorial L’Avenç i que ha comptat amb l’impuls i la col·laboració de la Federació, descriu el funcionament i les motivacions rere la repressió franquista a Catalunya a través d’una de les seves cares més desconegudes: la requisa patrimonial al moviment associatiu i obrer.

En el llibre Neus Moran explica com l’espoli fou un mecanisme repressiu de primer ordre, en què convergien la voluntat política de castigar els enemics ideològics i d’esborrar els llaços socioculturals del país amb l’interès econòmic dels afectes al Movimiento. Un saqueig metòdic i ben planificat de 298 propietats immobles pertanyents a 232 entitats diferents que, un cop decomissades, van passar al patrimoni del nou Estat.

Aquest procés queda clar a través d’un anàlisi de cas on Moran ressegueix la història d’un conjunt d’ateneus, tant casos d’èxit i de recuperació com casos d’entitats que encara avui estan lluitant per recuperar el patrimoni, totes elles actuals membres de la Federació d’Ateneus de Catalunya.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.