Presentació del llibre “L’espoli franquista als ateneus catalans (1939-1984)” a Girona

Presentació del llibre “L’espoli franquista als ateneus catalans (1939-1984)” a Girona

8 de febrer a les 19 h, Llibreria 22 de Girona (C. Hortes, 22)

La Federació d’Ateneus us convida a assistir a la presentació del llibre L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984), que se celebrarà el proper dimarts 8 de febrer a les 19:00 hores a la Llibreria 22 de Girona (C. Hortes, 22). Presentaran el llibre Neus Moran, autora del mateix i doctora en història contemporània, i Joaquim Nadal, catedràtic emèrit d’història contemporània de la UdG i exalcalde de la ciutat.

En el llibre Neus Moran ens explica com l’espoli fou un mecanisme repressiu de primer ordre, en què convergien la voluntat política de castigar els enemics ideològics i d’esborrar els llaços socioculturals del país amb l’interès econòmic dels afectes al Movimiento. Un saqueig metòdic i ben planificat de 298 propietats immobles pertanyents a 232 entitats diferents que, un cop decomissades, van passar al patrimoni del nou Estat.

Aquest procés queda clar a través d’un anàlisi de cas on Moran ressegueix la història d’un conjunt d’ateneus, tant casos d’èxit i de recuperació com casos d’entitats que encara avui estan lluitant per recuperar el patrimoni, totes elles actuals membres de la Federació d’Ateneus de Catalunya:

 • Casa del Poble, Blanes
 • Ateneu Centre Democràtic i Progressista, Caldes de Montbui
 • Centre Obrer Instructiu d’Unió Republicana, Cervera
 • Unió del Casal Gelidenc, Gelida
 • Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, Igualada
 • Centre Agrícola i Social, El Pla del Penedès
 • Societat Coral La Unió Santcugatenca, Sant Cugat del Vallès
 • Ateneu Santfeliuenc, Sant Feliu de Llobregat
 • Ateneu Agrícola, Sant Sadurní d’Anoia
 • Centre Obrer, La Sénia
 • Societat Coral Obrera La Glòria Sentmenatenca, Sentmenat

 

Des de la FAC fa més de dos anys que estem treballant en un projecte per donar a conèixer l’espoli al qual el franquisme va sotmetre als ateneus, i la trista realitat de que, en molts casos, el patrimoni encara no ha estat recuperat. Com Pep Morella va dir a la presentació del llibre a Barcelona, “l’espoli no és un tema de fa 80 anys, allò en va ser simplement l’origen“. De l’estudi encarregat per la FAC a Neus Moran l’any 2019 n’han nascut tota una sèrie d’iniciatives: Una exposició itinerant que els ateneus podeu sol·licitar, reportatges, l’impuls d’una esmena al Congrés, taules rodones amb experts o amb els principals partits polítics i, ara, aquest llibre. Si vols saber més sobre el tema visita: Projecte “L’espoli franquista”

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.