Presentació del llibre “L’espoli franquista als ateneus catalans (1939-1984)”

Presentació del llibre “L’espoli franquista als ateneus catalans (1939-1984)”

17 de gener a les 19 h, Llibreria Ona de Barcelona (Pau Claris, 94).

Reserva les entrades: reserves@onallibres.cat

La Federació d’Ateneus us convida a assistir a la presentació del llibre L’espoli franquista dels ateneus catalans (1939-1984), que se celebrarà el proper dilluns 17 de gener a les 19:00 hores a la Llibreria Ona de Barcelona (Pau Claris, 94). Podeu reservar les vostres entrades al correu: reserves@onallibres.cat. Presentaran el llibre l’autora Neus Moran, doctora en història contemporània, el president de la Federació d’Ateneus, Pep Morella i la historiadora Montserrat Duch.

El llibre, publicat per l’editorial L’Avenç i que ha comptat amb l’impuls i la col·laboració de la Federació, amb el suport de la Diputació de Barclona i el Memorial Democràtic, posa al descobert els documents que expliquen una de les cares més desconegudes de la repressió franquista a Catalunya: la requisa patrimonial al moviment associatiu i obrer.

Neus Moran ens explica com l’espoli fou un mecanisme repressiu de primer ordre, en què convergien la voluntat política de castigar els enemics i l’interès econòmic dels afectes al Movimiento. Un saqueig metòdic i ben planificat de 298 propietats immobles pertanyents a 232 entitats diferents que, un cop decomissades, van passar al patrimoni del nou Estat. Aquest procés queda revelat en un anàlisi de cas on Moran ressegueix la història d’un conjunt d’ateneus, tant casos d’èxit i de recuperació com casos d’entitats que encara avui estan lluitant per recuperar el patrimoni, totes elles actuals membres de la Federació d’Ateneus de Catalunya:

 • Casa del Poble, Blanes
 • Ateneu Centre Democràtic i Progressista, Caldes de Montbui
 • Centre Obrer Instructiu d’Unió Republicana, Cervera
 • Unió del Casal Gelidenc, Gelida
 • Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, Igualada
 • Centre Agrícola i Social, El Pla del Penedès
 • Societat Coral La Unió Santcugatenca, Sant Cugat del Vallès
 • Ateneu Santfeliuenc, Sant Feliu de Llobregat
 • Ateneu Agrícola, Sant Sadurní d’Anoia
 • Centre Obrer, La Sénia
 • Societat Coral Obrera La Glòria Sentmenatenca, Sentmenat

Des de la FAC fa més d’un any que em posat en marxa un projecte per donar a conèixer l’espoli al qual el franquisme va sotmetre als ateneus. De l’estudi encarregat per la FAC a Neus Moran l’any 2019 n’han nascut tota una sèrie d’iniciatives: Una exposició itinerant, l’impuls d’una esmena al Congrés, taules rodones amb experts o amb els principals partits polítics i, ara, aquest llibre, que tindreu disponible en les vostres llibreries a partir del 12 de gener.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.