El GEIEG presenta el llibre “Art Contemporani a Girona. 1994-2019”

El GEIEG presenta el llibre “Art Contemporani a Girona. 1994-2019”

La relació del Grup Excursionista i Esportiu Gironí amb la ciutat de Girona transcendeix de l’àmbit esportiu, ja des dels seus inicis. La identitat del GEiEG es fa evident en diversos aspectes de la societat i la cultura local, contribuint activament en la seva conservació, divulgació i promoció. Aquesta tasca, es culmina ara coincidint amb el centenari de l’entitat amb la publicació del llibre ‘Art contemporani a Girona. 1994-2019‘, escrit pels professors de la Universitat de Girona, Ma Lluïsa Faxedas i Pere Parramon, editat per Iglesies Associats i amb el suport de l’Ajuntament de Girona, que ahir al vespre es va presentar a l’Auditori Josep Irla.

Es tracta d’una continuació del llibre ‘75 anys d’Art a Girona. 1919-1994‘ que el Grup va publicar durant el 75è aniversari de l’entitat. En aquest sentit, el president Francesc Cayuela, va obrir l’acte reivindicant que “presentar aquest llibre ens fa especial il·lusió, perquè és una oportunitat única de visualitzar la vessant cultural del GEiEG i el seu compromís amb la cultura i amb l’art en particular”. Cayuela va aprofitar l’ocasió per recordar els vincles del Grup amb l’art a Girona, recordant que “el GEiEG sempre ha volgut contribuir al coneixement de la història de l’art a Girona i del seu anàlisi, fent una aportació cap el futur”. Finalment va compartir que “amb motiu dels actes de celebració del centenari, vam decidir iniciar la biblioteca GEiEG, amb la publicació de llibres de temàtica esportiva, cultural i històrica relacionades amb la ciutat de Girona i l’entitat”.

Per la seva banda, l’alcaldessa Marta Madrenas, es va felicitar per la publicació del llibre i l’aportació que fa per tal d’afavorir la promoció, divulgació i foment de la cultura. En aquest sentit Madrenas va concretar que «aquest volum no només és una aportació del geieg per fer més rica la nostra ciutat si no també m’agradaria que fos un homenatge per artistes gironins que són referents de la nostra cultura», recordant entre d’altres, Domènec Fita o Bonaventura Ansón. Finalment l’alcaldessa va agrair el compromís del GEiEG. «Sou molt més que un club. Formeu part de la vida i el dinamisme de la nostra ciutat, no únicament des de l’àmbit esportiu», va dir.

Durant la intervenció, l’autora Ma Lluïsa Faxedas va elogiar la implicació del GEiEG en la vida cultural gironina, i concretament en de l’art, compartint que «aquest llibre és una invitació, un punt de partida per a les persones que vulguin fer recerca de l’art a Girona. Esperem arribar tant lluny com sigui possible, que no sigui només un llibre de consum local, si no que tingui voluntat divulgativa». «Aquest llibre és una invitació, un punt de partida per a les persones que vulguin l’art a Girona» va afegir.

Amb el treball, podem recórrer l’evolució de l’art contemporani a través de tres-cents artistes i les seves obres, reconstruint al detall, la història i el llegat artístic a Girona i d’altres localitats de la província, Salt, Figueres Olot… En les gairebé 300 pàgines del llibre, Faxedas i Parramon disseccionen, en diversos capítols, la coincidència de diverses generacions i estils d’artistes, molts d’ells referents, així com el seguiment per part dels consumidors. «Ens hem interessat per les pràctiques contemporànies, els artistes que les desenvolupen i dels públics que les aprecien o les institucions i polítiques que els hi donen suport», va assegurar Pere Parramon. «No hem trobat un llibre com aquest a cap altre ciutat», va concloure.

En la cloenda de l’acte, el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va destacar que “el GEiEG és un signe d’identitat de Girona i una de les institucions més emblemàtiques, pel binomi de l’esport i la cultura, potser no tant coneguda, però igualment coneguda. I això, el fa singular. Una part important de la història del darrer segle a la ciutat, s’hauria d’explicar també a través del Grup”. Destacant la importància de la publicació del llibre “Art contemporani a Girona. 1994-2019” va sentenciar que «Girona és rellevant en art contemporani».

Per veure la presentació, cliqueu aquí.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.