Convocatòria IV Beca Terra d’Ateneus

Convocatòria IV Beca Terra d’Ateneus

L’Institut Ramon Muntaner i la Federació d’Ateneus de Catalunya convoquen la IV Beca de recerca històrica «Terra d’Ateneus»

 

L’ajut està dotat amb 3.000 euros i la publicació del treball en una col·lecció vinculada a la beca

 

La convocatòria és oberta a investigadors de centres d’estudis locals i comarcals fins al 24 de març de 2017

 

L’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) convoquen la quarta edició de la Beca de recerca històrica «Terra d’Ateneus». Aquest ajut, dotat amb 3.000 euros i la publicació del treball per l’Editorial Afers, es va crear el 2014 per incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria és oberta a totes les persones investigadores de centres d’estudis locals i comarcals i el termini de presentació de les sol·licituds finalitza el 24 de març de 2017. El termini per a la realització del treball serà entre juny de 2017 i juny de 2018.

Segons les bases, la proposta haurà d’incloure l’estudi, com a mínim, de 2 ateneus i la seva incidència en el context cultural. A l’hora de puntuar els treballs presentats es tindran en compte criteris com l’interès científic del projecte, la metodologia de treball i l’historial científic dels sol·licitants i es donarà preferència als estudis de territoris i ateneus que estiguin federats i als que tractin temes inèdits en la zona escollida. Els treballs, junt a la sol·licitud, s’hauran d’enviar obligatòriament per correu postal, tot i que també s’ha de fer arribar per correu electrònic a nuria@irmu.org. El veredicte es farà públic a principis de juny de 2017.

L’Editorial Afers ha publicat els dos primers volums de la col·lecció “Terra d’Ateneus”: «El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902)», de David Cao (guanyador de la «I Beca Terra d’Ateneus 2014»); i “L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic”, de Jordi Albaladejo (guanyador de la «II Beca Terra d’Ateneus 2015»). El tercer volum s’editarà durant el 2017 i serà el treball “La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979”, presentat per Guillem Puig Vallverdú, a qui s’ha concedit la «III Beca de Terra d’Ateneus 2016».

Aquesta beca conjunta compta amb el patrocini de l’Obra Social de La Caixa i el suport de la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.

CONSULTA LES BASES DE LA IV BECA TERRA D’ATENEUS.

 

Més informació:

Institut Ramon Muntaner: 977 401 757 / www.irmu.org / nuria@irmu.org

Federació d’Ateneus de Catalunya: 932688130 / ateneus.cat /ateneus@ateneus.cat