Un centenar de persones a la inauguració de l’exposició

Un centenar de persones a la inauguració de l’exposició

L’exposició Catalunya, terra d’ateneus va quedar oficialment inaugurada dimarts 11 a les 19h. A l’acte van assistir-hi més d’un centenar de persones entre les quals hi ha via representants alguns dels 160 ateneus que formen part de la Federació. L’acte va començar amb els parlament del Director del Museu d’Història, Agustí Alcoberro, el Director General de Cultura Popular i Tradicional, Lluís Puig i el president de la Federació d’Ateneus, Salvador Casals.

Aquesta exposició ha trigat dos anys en gestar-se, i ha estat comissionada per Territori Obert que ha realitzat la tasca de recopilar i investigar la història de les entitats culturals catalanes. Per la seva banda el director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro va destacar l’emoció d’acollir finalment l’exposició sobre els ateneus “un moviment que recull un fragment molt representatiu de la societat civil catalana que encara no havia tingut visibilitat en aquest museu”. Alcoberro va explicar que les exposicions del Museu volen ser un mosaic de la societat catalana, i ara amb l’exposició ateneística aquest mosaic queda més complet.

El Director General de Cultura Popular i Tradicional, Lluís Puig, que va disculpar l’assistència del Conseller de Cultura, Ferran Mascarell va destacar amb satisfacció la gran representació territorial dels assistents a l’acte i va fer un reconeixement a la “grandíssima tasca dels ateneus que des dels barris, pobles i ciutats han fet possible impulsar i mantenir la nostra cultura”.

Després dels parlaments el assistents van realitzar una visita amb les explicacions de Víctor Cornejo i Vàngelis Villar, comissaris de l’exposició. Salvador Casals va tancar l’acte amb un missatge dirigit a les noves generacions: “El nostre major repte és aconseguir que els joves facin seu aquest llegat per garantir en el futur una Catalunya millor”.

A l’acte van assistir-hi també els expresidents de la Federació, Francesc Puertas, Francesc Melià, Albert Piñol, Pere-Joan Pujol i en Pere Baltà, que va impulsar la creació de la Federació al 1983 des de la Generalitat. Tots ells, juntament amb l’actual President de la Federació, Salvador Casals participen en un vídeo que recull la memòria dels 30 anys de la FAC.