Marc Alcalà, el nou conferenciant del projecte ‘Ho parlem a l’ateneu!’
La Federació d’Ateneus de Catalunya ha encetat un nou projecte per revifar l’esperit històric dels ateneus com a focus de debat, tertúlia i coneixement. Sota el títol Ho parlem a l’ateneu!, el Catàleg d’Activitats de la FAC s’omplirà de persones expertes i cares conegudes que s’oferiran per parlar de temes d’actualitat, com el canvi climàtic, la globalització o els avenços tecnològics, fins a qüestions històriques, culturals o científiques, a les entitats federades. Les conferències tindran una durada màxima de 60 minuts i culminaran amb una conversa oberta amb el públic assistent.
Ho parlem a l’ateneu! vol anar més enllà de la tradicional transmissió passiva de coneixement. El seu objectiu principal és fomentar la participació activa dels socis i sòcies dels ateneus, convertint-los en protagonistes del debat i la construcció col·lectiva del coneixement, a través d’una àmplia gamma de conferències i tertúlies.
“QUÈ ÉS L’EDUCACIÓ 360? OPORTUNITATS I REPTES LOCALS D’UNA NOVA ALIANÇA GLOBAL”, amb Marc Alcalà
La proposta de Marc Alcalà, obre el debat sobre ‘Què és l’educació 360? Oportunitats i reptes locals d’una nova aliança global’, realitzant una anàlisi sobre l’àmbit de l’educació 360 en el marc de l’associacionisme.
‘La iniciativa Aliança Educativa 360 es va anunciar el 2018, una proposta compartida per la Fundació Jaume Bofill, la Diputació de Barcelona i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya. El 2023, ja s’hi havien adherit 370 membres d’arreu de Catalunya. A través del potencial educatiu dels ateneus, aquesta conferència explora els condicionants d’una educació a temps complet, connectada i sense límits.’
SOL·LICITA LES CONFERÈNCIES DE MARC ALCALÀ, A TRAVÉS D’AQUEST ENLLAÇ.
Totes les propostes del projecte ‘Ho parlem a l’ateneu’
Ho parlem a l’ateneu! compta, també, amb les propostes següent:
- ‘PER QUÈ CATALUNYA NO ÉS UNA POTÈNCIA MUNDIAL?’, a càrrec del periodista, productor de televisió i director de la revista El món d’ahir, Toni Soler.
“Si deixem de banda el turisme, la cuina i l’hoquei sobre patins, Catalunya no és una potència mundial. Això, no cal dir-ho, és una gran injustícia, però per sort tenim excuses per triar i remenar. La ubicació, el “branding”, els veïns, la desunió, la nostra conflictiva relació amb el poder polític… En aquesta xerrada, amb més humor que rigor, Toni Soler explica quins són els entrebancs que hem hagut de sofrir al llarg de la nostra llarga Història, i com, malgrat tot, continuem existint i fent-nos notar… tot i no ser una gran potència.”
Sol·licita la conferència de Toni Soler a través d’aquest enllaç.
- ‘L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA, QUE HI PODEM FER?’, amb Francesc Mauri, meteoròleg de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
“L’Emergència Climàtica està en boca de tothom però, poques persones tenen clar l’abast del problema. En la xerrada repassarem d’on venim, on som i cap a on anem pel que fa al clima. Però també que ens està passant en població, energia i canvis importants a l’agricultura i les platges o fronts marítims. El repte climàtic ens condiciona i condicionarà molt més els propers anys i dècades.”
Sol·licita la conferència de Francesc Mauri a través d’aquest enllaç.
- ‘LA HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA COM MAI TE L’HAN EXPLICAT’, ‘REALITAT O MENTIDA?’, ‘EPPUR SI MUOVE!’, ‘ROBOTS, IDENTITAT I FUTUR’, ‘SÀPIENS, NEANDERTALS I HÒBBITS: LA HISTÒRIA DEL NOSTRE PASSAT’ d‘Ignasi Llorente, escriptor, comunicador i divulgador científic.
Ignasi Llorente proposa cinc conferències que qüestionen en l’àmbit científic el món en el qual vivim, fent una anàlisi exhaustiu del passat i fent una hipòtesi del futur.
Sol·licita la conferència de Ignasi Llorente a través d’aquest enllaç.
- ‘QUÈ PEBROTS ÉS “LA CUINA SOSTENIBLE”?’, amb Ada Parellada, restauradora i propietària del Restaurant Semproniana.
“Una xerrada on comprendràs la magnitud i el poder que tens a l’hora de triar què entra dins del teu cabàs. Una decisió política que amaga la clau per combatre l’emergència climàtica des dels nostres fogons. Tot això, sense oblidar, la part que ens fa més humans, la cultura i les emocions. Analitzarem el nostre patrimoni culinari per poder comprendre tot allò que se’ns remou quan cuinem i quan mengem!”
Sol·licita la conferència d’Ada Parellada a través d’aquest enllaç.
- ‘LES ESTRUCTURES SOCIALS QUE TRANSFORMEN L’ECONOMIA. EL CAS DELS RABASSAIRES’, amb Montserrat Tura, exconsellera i assagista.
‘Les societats desitjades han de ser més equitatives i amb major implicació de la ciutadania en els afers col·lectius. Per aconseguir-ho és bo conèixer alguns exemples reeixits de progrés social i econòmic d’organitzacions col.laboratives, per això repassem la Unió de Rabassaires’
Sol·licita la conferència de Montserrat Tura a través d’aquest enllaç.