Cap de setmana de Turisme Ateneista al País Valencià

Cap de setmana de Turisme Ateneista al País Valencià

El passat cap de setmana, la Federació d’Ateneus va celebrar una nova edició del Turisme Ateneista, aquesta vegada amb una visita a diferents entitats del País Valencià.

La Societat Coral el Micalet, el Centre Instructiu Musical d’Alfafar o el Casal Faller Borrull – Socors van ser un exemple de com es viu el teixit associatiu al territori, en un moment crític pels qui defensen la llengua i la cultura valenciana.

Divendres 1 de març: Alaquàs i Manises

El cap de setmana es va iniciar amb una parada a Alaquàs, on hi ha la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià. La membre de la junta directiva de l’associació, Chelo Tomàs, i el seu director tècnic, Andreu Ginès, van oferir als viatgers una visita guiada al castell de la vila. Més tard, es va unir al grup Julio Huerta, el coordinador tècnic de la Fundació Horta Sud, per debatre sobre la censura que es pateix per part de les institucions de la comunitat, només pel fet de parlar, defensar i compartir la cultura en valencià.

Després de dinar, el grup va visitar l’Ateneu Cultural Ciutat de Manises, una associació vinculada a la música i les arts escèniques en la seva màxima expressió, que compta amb una gran participació juvenil.

Trobada amb la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià i la Fundació Horta Sud.

Dissabte 2 de març: València

El dissabte es va iniciar al Centre de Cultura Contemporània “Octubre”, on barregen la cultura fallera amb música electrònica, falles i intel·ligència artificial. La presidenta de l’entitat, Anna Oliver, que va acompanyar el grup durant la visita, va manifestar que les entitats que defensen la llengua a València estan rebent una gran discriminació per part de les administracions locals, i va encoratjar a seguir la lluita conjunta des de tots els racons dels Països Catalans.

La Societat Coral el Micalet, una de les institucions més antigues de la ciutat, i la seva nova presidenta, Gemma Pasqual, va ser l’amfitriona del dinar; un arròs al forn, típic de la contrada.

A la tarda, es va visitar el Casal Faller Borrull – Socors, per conèixer l’ambient festiu de les falles de la mà del seu president, Sebas Marín. El Casal és un ateneu reconegut per les seves creacions sostenibles, alternatives i artístiques i satíriques, que el 2023 va ser el primer a proposar un home aspirant a faller major.

Per acabar el dia, el grup va gaudir de la peculiar Gala de presentació de les falleres de l’Agrupació de Falles del Botànic.

Presentació de la falla immaterial al Centre de Cultura Contemporània “Octubre”.

Diumenge, 3 de març: Alfafar i Albufera

La darrera entitat que es va visitar durant el cap de setmana va ser el Centre Instructiu Musical d’Alfafar. Xavier Juan, el seu president, va ensenyar l’associació al grup, l’activitat principal de la qual és la banda simfònica de música, amb la formació de músics professionals.

El cap de setmana, va finalitzar amb un passeig en barca per l’Albufera i una típica paella valenciana.

Passeig en barca per l’Albufera.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.