20a edició del Recercat i sessió inagural ‘Els ateneus som essencials 2024’

20a edició del Recercat i sessió inagural ‘Els ateneus som essencials 2024’

Sabadell, Capital de la Cultura Catalana 2024, serà l’escenari del Recercat 2024, que enguany celebra la seva vintena edició els dies 3, 4 i 5 de maig.

Com cada any, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) organitza el Recercat, la Jornada de Cultura i Recerca Local, un punt de trobada entre els centres i instituts d’estudis locals i comarcals dels territoris de parla catalana i els ateneus federats catalans.

Activitats destacades

El Recercat d’enguany comptarà de nou amb la fira de centres d’estudis, en la qual es podran trobar les novetats editorials de la recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana. A més, s’hi podran visitar diferents exposicions produïdes pels centres d’estudis i els ateneus, així com assistir a a activitats, com la mostra d’audiovisuals dedicada a l’efecte de les riuades i el seu impacte en l’imaginari col·lectiu.

També, hi haurà tres taules rodones, una sobre el patrimoni en el context digital en l’àmbit local, una altra sobre els camins antics i els nous usos, i la tradicional Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil.

El plat principal del cap de setmana serà l’acte lliurament dels Premis Recercat que tindrà lloc el dissabte 4 de maig, a les 13.30 hores, a l’auditori del Casal Pere Quart.

Com a activitats complementàries, es comptarà amb el recital d’homenatge al sabadellenc Joan Oliver, Pere Quart, titulat Que jo soc jo, a càrrec de Feliu Formosa,  Cinta Massip i Joan Alavedra. A banda, també la sortida Itinerari del Sabadell del segle XIX i la visita al Vapor Buxeda.

Com ja és habitual, hi haurà un l’espai pels més petits, Recerxic, amb l’activitat Ecojoc, de la companyia AC & LARESIDUAL, en col·laboració amb la Fundació La Roda.

Consulta aquí el programa d’activitats complet.

Els ateneus som essencials 2024

La 20a edició del Recercat també serà l’escenari per la sessió inaugural de la 4a edició dels debats Els ateneus som essencials!. En aquesta ocasió, sota el títol Fem créixer la nostra base associativa, debatrem sobre les persones que formen part de les entitats, la fidelització de socis i sòcies i l’atracció de nous, pensant en totes les edats.

El debat anirà precedit de la ponència Sense tu no som res, a càrrec de Marta Buch i Parés, directora executiva dels Lluïsos de Gràcia.

Organització

La vintena edició del Recercat està coorganitzada amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, la Federació d’Ateneus de Catalunya. Com a amfitrions d’aquesta edició, donen suport la Fundació Bosch i Cardellach i l’Ajuntament de Sabadell.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.