Aprovada la nova llei de foment de l’associacionisme

Aprovada la nova llei de foment de l’associacionisme

Després de molta espera, s’ha promulgat la Llei 11/2023, del 27 de desembre, de foment de l’associacionisme, que té com a objectiu principal impulsar el teixit associatiu català, reconeixent-lo com un pilar essencial de la participació social i de la cohesió social.

La llei dona resposta a les conclusions del tercer Congrés Català de l’Associacionisme i el Voluntariat, que va tenir lloc l’any 2016, i vol donar les eines perquè les entitats puguin “destinar els màxims esforços i recursos al desenvolupament de llurs projectes i accions d’implicació social i de canvi o transformació social, a favor del progrés de tots els ciutadans”.

Les mesures que proposa la llei per fomentar l’associacionisme català es poden agrupar en tres grans categories:

  • Simplificació de la normativa, amb l’objectiu de facilitar tant l’activitat de les associacions, principalment de les petites i mitjanes, com la creació de noves. Així, redueix el nombre de tràmits necessaris per constituir una associació, com també els requisits per a la seva inscripció en el Registre d’Associacions de Catalunya, i estableix un procediment telemàtic per a la gestió de tots els tràmits.
  • Promoció de la participació en la vida pública, tant en l’àmbit local com en el supralocal, per reforçar la capacitat de les associacions d’incidir en les polítiques públiques i la societat civil. La llei estableix mecanismes per garantir la participació de les associacions en els processos de consulta i participació pública, i crea un Consell Català de Participació Social, en el qual les associacions tindran representació.
  • Finançament, a través d’un marc de suport públic que inclou subvencions, contractes i altres formes de finançament, que té l’objectiu de garantir la sostenibilitat del teixit associatiu i d’ampliar la seva oferta d’activitats i serveis. En aquest sentit, s’estableix que les subvencions públiques es concediran en funció de la capacitat d’impacte social de les associacions, així com dels seus objectius i de la seva activitat. Per la seva banda, els contractes públics es concediran a les associacions que siguin les més adequades per a la prestació dels serveis o la realització de les activitats objecte del contracte.

L’aprovació de la llei del foment de l’associacionisme aquest passat desembre, ha coincidit amb la publicació de les modificacions de la llei de mecenatge, que es poden consultar al resum que hem fet des de la Federació d’Ateneus en aquest enllaç.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.