La Societat Unió l’Argentera recupera el ball de coques

La Societat Unió l’Argentera recupera el ball de coques

Aquest estiu, la Societat Unió l’Argentera (SUA) i l’Associació Cultural de l’Argentera “Pècol” han recuperat la tradicional Dansa de Coques de l’Argentera gràcies als tallers de cultura popular de la FAC.

El taller de danses tradicionals, a càrrec de Núria Navàs, es va celebrar el passat juliol a la SUA, on s’hi van poder aprendre a ballar danses catalanes, com la jota i la sardana curta, així com balls d’altres contrades.

El Ball de Coques és una jota que servia per pagar els músics en les festes populars. Cada casa feia una coca i la portava al ball, i aquesta se subhastava entre els balladors que volien festejar o ballar amb alguna de les noies d’aquella casa; el que pagava més diners, acabava ballant amb la noia de la casa, i amb el conjunt de diners recaptats, es pagava els músics.

De danses de coques n’hi ha a molts llocs de la geografia catalana, però, on s’ha conservat fins ara és a alguns pobles del Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. La tradició a l’Argentera en particular la va recollir, l’any 1986, Josep Bargalló i Badia, folklorista recopilador de danses i cançons del Camp de Tarragona, gràcies a una entrevista a Domingo Sancho i Roigé  “Domingo del Pep”, que li va explicar que a l’Argentera, fins a principis del segle XX, es ballava aquesta dansa. Aquesta entrevista i les cançons que li va cantar van quedar recollides al volum IV de la seva obra Balls i danses de les comarques de Tarragona, gràcies al qual s’ha pogut recuperar enguany amb la feina del  grup de Memòria dels Padrins i Padrines de l’Argentera.

Mira el vídeo del Ball de Coques a la festa major de l’Argentera en aquest enllaç.

2 Comments

  • Publicat fa 24/04/2024

    Neus Alcanyís

    Vaig sentir la Jota de la Font Vella de l’Argentera i la vaig veure ballar a tres parelles, fa poc a la Fira Tastaverd de Riudecanyes. La lletra d’aquest ball de coques és interessant, però és que a més, la música és preciosa!! L’he estat buscant per xarxes, però només he pogut trobar aquest vídeo tant curtet del final de la peça. Podria trobar a algun lloc tota la jota gravada?

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.