Carme Solé Vendrell pintarà, a La Setmana del Llibre, una il·lustració per la revista ‘ATENEUS’

Carme Solé Vendrell pintarà, a La Setmana del Llibre, una il·lustració per la revista ‘ATENEUS’

Fotografia cedida per l’artista.

El dissabte 9 de setembre, a les 12 h, dins la Setmana del Llibre en Català, la il·lustradora Carme Solé Vendrell pintarà, a la carpa de l’APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català), el dibuix que es publicarà a l’apartat A mà alçada del proper número de la revista ATENEUS, una edició especial pel 40è aniversari de la FAC. Un cop realitzada l’obra, s’obrirà un petit col·loqui amb el públic assistent.

L’apartat A mà alçada, de la revista ATENEUS, publica la visió d’un ateneu federat des dels ulls d’un il·lustrador, il·lustradora o dibuixant afí a l’entitat, a través d’una peça artística original, i connecta aquesta persona amb l’ateneu en qüestió. En aquest cas, la proposta de Carme Solé Vendrell serà sobre l’ateneisme català i les seves experiències amb aquest. A la secció, hi han col·laborat, entre d’altres, el pintor reusenc Jordi Abelló; l’arquitecte Ferran Blancafort o l’artista Miquel Duran, conegut amb el sobrenom d’El pintor de les Preses.

Carme Solé Vendrell sempre ha tingut una estreta relació amb els món dels ateneus. El seu pare va ser president dels Lluïsos d’Horta i, des de molt petita, va participar a l’ateneu actuant a Els Pastorets. També cantava a la coral, i actuava a La Passió i en el Pessebre de Nadal. A més del teatre, que és una de les seves grans passions, juntament a una colla de joves dels Lluïsos va crear Àgora, un grup mixt que organitzava excursions, conferències i balls amb tocadiscos. L’artista també ha tingut relació amb altres ateneus del barri, com l’Ateneu Hortenc i el Foment Hortenc.

Carme Solé Vendrell, més de 50 anys de reconeixement internacional

La il·lustradora, pintora i escultora, Carme Solé Vendrell, nascuda al barri d’Horta, de Barcelona, el 1944, va estudiar pintura a l’Escola Massana. L’any 1968 va il·lustrar el seu primer llibre, i des de llavors ha estat reconeguda internacionalment per les seves il·lustracions de llibres per a infants, alguns dels quals també n’és l’autora del text, com La Lluna d’en Joan, l’obra que l’ha consagrat internacionalment.

Ha il·lustrat textos de Gabriel García Márquez, Salvador Espriu, Mercè Rodoreda, Bertold Brecht i Miquel Martí i Pol, entre d’altres.

Ha estat distingida, entre altres premis, amb el Premio Nacional de Ilustración 1978, l’Octogone de Fonte 1992, la Creu de Sant Jordi 2006, el Premi Nacional de Cultura 2012, el Premio Nacional de Ilustración Trayectoria 2013 i la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes 2021.

El 2014, després d’il·lustrar el poema La croada dels nens de Brecht, agafa el compromís, per mitjà de la pintura, de reclamar que siguin respectats els Drets dels Infants amb la campanya WHY?El 2018, amb motiu dels seus 50 anys de trajectòria artística, el Govern de la Generalitat organitza l’exposició retrospectiva de la seva obra WHY? Per Què / Carme Solé Vendrell, al Palau Robert de Barcelona, que després viatja a Tortosa, Cardedeu, Ripoll i Manresa.

Durant el 2022, va realitzar una acció al Tibidabo, amb UNICEF i Ajuntament de Barcelona, i va crear l’escultura Abraçada als jardins de Can Deu de Barcelona.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.