La participació de la Federació d’Ateneus de Catalunya al Pla d’Impuls de la Dansa d’Arrel

La participació de la Federació d’Ateneus de Catalunya al Pla d’Impuls de la Dansa d’Arrel

L’any 2020, la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fira Mediterrània de Manresa, i amb la complicitat i suport del Festival Ésdansa de Les Preses, el Festival Dansàneu de les Valls d’Àneu, l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació d’Ateneus de Catalunya i el programa MANS de Catalunya Ràdio, van iniciar el Pla d’Impuls a la dansa d’arrel. En la seva trajectòria, el Pla ha anat sumant més col·laboradors per a cada una de les accions, com per exemple, el Mercat de les Flors, el festival Sismògraf d’Olot, Dansa Metropolitana, etc., amb l’objectiu de promoure una xarxa de treball entorn de la dansa d’arrel.

Des del seu inici, el Pla d’Impuls ha generat activitat en els esbarts, en companyies de dansa, en professionals d’àmbits específics i en entitats diverses. En total són:

  • 31 esbarts
  • 9 companyies de dansa
  • 21 col·lectius diversos
  • 42 professionals

L’objectiu estratègic del Pla és crear un espai des d’on donar les eines per tal de posar la dansa d’arrel tradicional dins el mapa cultural, tant de base com dins el món professional. Per aconseguir-ho, el Pla està estructurat en quatre grans eixos: formació, creació, participació i difusió. Així:

  • Es potencia la formació de dansa d’arrel tradicional en col·lectius joves vinculats als esbarts i en mestres d’escoles d’arreu del país.
  • S’impulsa la creació acompanyant i donant suport a nous projectes de creació a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional d’esbarts i de joves emergents en camí de la professionalització.
  • Es fomenta la participació acompanyant projectes que promoguin la participació de la ciutadania a ballar en català.
  • Es promou el circuit i l’exhibició de propostes artístiques de dansa d’arrel i s’afavoreix la difusió en els mitjans de comunicació.

Eixos i accions del Pla d’Impuls de la Dansa d’Arrel 

El Pla d’impuls a la dansa d’arrel s’estructura en 9 accions, la vuitena de les quals, està relacionada directament amb els ateneus:

Acció 1. Acompanyament als joves dels esbarts
Aquesta línia està dins l’eix de formació i és una de les accions claus del Pla. Ha estat una formació vivencial fent sis estades a diversos esdeveniments en tot el territori català i
recollint les experiències i generant debat al seu voltant.

Acció 2. Formació a mestres d’escoles
S’està generant formació als mestres d’escola en tot el territori a través d’un esbart o col·lectiu de dansa. En el curs 2022-23, aquesta formació denominada Ballem arrelats. Danses tradicionals a l’escola es va fer a Barcelona amb l’Esbart Català de Dansaires; a Terres de l’Ebre, amb lo Planter, i a Tarragona, amb l’Esbart Santa Tecla.

Acció 3. Suport i acompanyament a esbarts per fer un projecte de creació
L’objectiu d’aquesta acció és acompanyar i estimular la creació a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional en el món dels esbarts i les entitats de dansa d’arrel. Alguns dels projectes formen part de l’Obrador de Fira Mediterrània de Manresa. Cada projecte té l’acompanyament d’un professional especialista en algun àmbit com la coreografia, posada en escena, direcció, etc. que treballa conjuntament amb l’entitat.

Acció 4. Acompanyament a joves professionals
L’objectiu d’aquesta acció és afavorir que els creadors i les creadores emergents treballin amb la dansa d’arrel, i estimular als i les nous/ves professionals de la dansa a treballar amb la dansa d’arrel tradicional. Alguns dels projectes dels joves creadors formen part de l’Obrador de Fira Mediterrània de Manresa.

Acció 5. Premi Delfí Colomé
El Premi té com a objectiu promoure noves propostes que parteixin de la tradició i del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional.

Acció 6. Projectes que fomentin la participació de la ciutadania a ballar dansa d’arrel tradicional
L’objectiu d’aquesta acció és fomentar projectes que potenciïn la participació de la ciutadania a ballar dansa d’arrel tradicional.

Acció 7. Diàleg amb programadors/es
S’ha iniciat formació als Esbarts per tal que tinguin eines abans d’afrontar el treball amb els programadors.

Acció 8. Diàleg amb programadors/es dels Ateneus
L’objectiu d’aquesta acció és donar sortida a projectes dels esbarts que han tingut un acompanyament del Pla d’Impuls a la Dansa d’Arrel a través dels circuits dels Ateneus.
Col·laboració: Donar a conèixer els projectes dels esbarts o de joves creadors, i ajudar en la creació del circuit d’exhibició.
Impulsors: Federació d’Ateneus de Catalunya amb la complicitat de Fira Mediterrània.

Acció 9. Diàleg amb mitjans de comunicació
S’ha iniciat formació i assessories de comunicació als Esbarts per tal que tinguin eines abans d’afrontar el treball de difusió i relacionar-se amb els periodistes. A la vegada s’ha presentat
el Pla d’Impuls als mitjans per tal que coneguin les línies de treball i els projectes que es generen des de l’Arrel Tradicional.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.