El Coro de Sentmenat presenta la segona edició del festival Balla Vallès

El Coro de Sentmenat presenta la segona edició del festival Balla Vallès

El cap de setmana del 9 al 11 de juny tindrà lloc la segona edició del Balla Vallès – Festival de Dansa Castell de Sentmenat, que enguany comptarà amb les actuacions del Ballet Contemporani de Catalunya, l’Esbart Manresà, Anacrusa Produccions, Pere Seda i Safolk.

Organitzat per l’ateneu El Coro de Sentmenat, amb el suport de l’Ajuntament de Sentmenat, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el festival Balla Vallès té com a objectiu esdevenir un punt de trobada de la dansa de creació i l’arrel tradicional amb el ball contemporani. Una mostra que té l’esperit d’apropar la dansa al territori, amb espectacles de companyies o artistes professionals i amateurs, que amb rigor d’investigació i creació, presenten les seves darreres coreografies en diversos entorns amb encant com el Castell de Sentmenat, el Teatre del Coro i la plaça de la Vila.

Volem donar a conèixer la creació, la dansa d’arrel, la contemporaneïtat i noves propostes que ens ajudin a endinsar-nos dins de la dansa, que ens faci ballar el cor i qui sap si també el cos”, explica el director del festival, Pep Morella, que pretén situar el Vallès en el mapa de la dansa d’arrel tradicional i els espectacles de creació.

Cinc propostes de dansa d’arrel i dansa contemporània en un cap de setmana

L’espectacle RÆPTE de l’Esbart Manresà obrirà el festival el divendres 9 de juny, a les 21:00 hores, en un escenari amb el Castell de Sentmenat de fons. L’obra és una coproducció de Fira Mediterrània, l’Agrupació Cultural de Bages i el festival ÉsDansa, creada l’any passat en el marc de la celebració de l’Any Ignacià. La companyia, dirigida per Jordi Gros i amb 25 ballarins sobre l’escenari, proposa una mirada al pas de Sant Ignasi per Manresa i a l’experiència transformadora que va viure a la ciutat durant la seva estada, i el vincula a la transformació de la nostra societat davant els reptes socials, polítics i ecològics. Al mateix temps, també el relaciona amb la transformació que ha sofert la dansa d’arrel tradicional per adaptar-se al segle XXI.

En el mateix entorn del castell, tindrà lloc el dissabte 10 de juny, a les 21:00 hores, la representació d’Els focs de Sant Joan – La consagració de Robert Gerhard, un espectacle del Ballet Contemporani de Catalunya sota la direcció artística i coreogràfica de Miquel G. Font, i la direcció musical de Miquel Villalba. Després de retornar a la llum el manuscrit inèdit de la versió per a piano sol del compositor català Robert Gerhard, es presenta el ballet d’Els focs de Sant Joan, una obra que ha estat amagada durant 80 anys. Amb l’acompanyament en directe del piano, el ballet està farcit de melodies tradicionals catalanes, tractades amb la radical modernitat de l’època, tot conformant una obra que s’ha convingut en considerar com la “Consagració de la Primavera catalana”. El ballet Soireés de Barcelona (1936-1938), originalment anomenat Els focs de Sant Joan i encarregat pel Coronel De Basil (Ballets Russos de Montecarlo), és una obra marcada per la tragèdia de la Guerra Civil i l’exili.

Fragment d’Els focs de Sant Joan

El matí del diumenge 11 de juny, el festival es traslladarà a la plaça de la Vila de Sentmenat, on, a les 12:00 hores, es podrà gaudir de L’hereu Riera, una peça de dansa i performativa, coreografiada i interpretada pel ballarí i dansaire Pere Seda, que desfila pels marges de la dansa d’arrel i la dansa contemporània esborrant-ne els límits i jugant amb un llenguatge híbrid. La figura principal apareix redefinida i es presenta com una oportunitat per re-aprendre del llegat cultural que hem heretat, per sacsejar-lo i reviure’l com a eina comunicativa. A continuació (12:30 hores), a la mateixa plaça, tindrà lloc el Vermut Folk amb l’actuació de Safolk, un grup que promou la música popular tant d’arreu d’Europa com dels Països Catalans. La banda interpretarà danses tradicionals obertes a totes les edats i iniciades per una mestra balladora que mostrarà els punts de les danses perquè tothom les pugui ballar.

La clausura del Balla Vallès tindrà lloc al Teatre del Coro, a les 18:30 hores, amb la representació de Les dues estacions de Vivaldi, un espectacle teatral creat i dirigit per Adrià Aguilera i Òscar Muñoz que reflexiona sobre el canvi climàtic mitjançant l’ús de tres disciplines interconnectades: música, dansa i paraula. A través d’aquestes, es pretén simbolitzar la pèrdua de la primavera i la tardor, dues estacions que s’escurcen any rere any. De la mà del narrador, el públic viatjarà des de l’enamorament de la primavera a l’embogiment i la passió de l’estiu, la nostàlgia i melancolia de la tardor, i la immensitat i alhora fragilitat de l’hivern. Un llenguatge i una posada en escena poètics, on música i moviment s’abracen per crear una oda a la natura.

Fragment de Les dues estacions de Vivaldi

Més informació i venda d’entrades

Més informació i venda d’entrades a través d’aquest enllaç.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.