El trail i la cultura negra a debat dins del cicle de cinema social L’ULL VIU del Núria Social d’Olot

El trail i la cultura negra a debat dins del cicle de cinema social L’ULL VIU del Núria Social d’Olot

El trail i la cultura negra són els temes escollits per a les dues properes cites del cicle de cinema social L’ULL VIU, organitzat per l’Associació Núria Social d’Olot, que tindran lloc els dijous 23 de febrer i 30 de març amb la projecció dels documentals Amazigh 4167 i Gurumbé, canciones de tu memoria negra, respectivament.

L’ULL VIU, que el passat mes de desembre va rebre el Premi Ateneus en la categoria de Treball en Xarxa, és un projecte del Núria Social en col·laboració amb el Terra Gollut Film Festival i altres entitats d’Olot, que va néixer amb la idea de recuperar l’esperit del Núria, el cinema de referència a la comarca de La Garrotxa durant gairebé 60 anys, del 1943 al 2003.

L’objectiu del cicle L’ULL VIU és interconnectar i donar visibilitat a projectes i entitats locals a través de generar espais de trobada i de posar a debat temes que s’estan treballant des del propi territori mitjançant l’experiència audiovisual i el cinefòrum posterior amb la presència dels directors de les pel·lícules. Unes temàtiques, que des que es va iniciar el cicle fa dos anys, han girat al voltant de temes d’interès i d’actualitat com la contracultura, la cura de la natura, el gènere i la identitat, la integració, la salut emocional, la sobirania alimentària o la transsexualitat.

A la trobada del 23 de febrer, en la qual participaran el responsable de curses de muntanya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Ramon Regí, i el director d’Anigami Experiències, Gerard Costa, es projectarà el documental Amazigh 4167, sobre dos joves amazighs que viuen a la vall de l’Imlil i es preparen per participar per primera vegada en una carrera ultra trail que se celebra cada any a la zona. El film mostra als dos esportistes apadrinats per Eduard Jornet, durant els moments previs durant i després de la cursa, donant a conèixer els costums i tradicions del seu poble berber, a més dels seus somnis i anhels, juntament amb la participació d’altres protagonistes, com organitzadors, corredors i voluntaris; tot un univers al voltant d’una cursa en terreny Amazigh on el pic més alt arriba als 4.167 metres.

A la següent cita del cicle, el 30 de març, es podrà veure Gurumbé, canciones de tu memoria negra, un documental que rescata de l’oblit la història de l’esclavatge africà a la península ibèrica, ressaltant el protagonisme que van tenir a la nostra història i cultura. Amb l’explotació comercial d’Amèrica, milers d’africans són portats a Espanya i Portugal per ser venuts com a esclaus. Alguns seran exportats a les colònies i altres es quedaran a les ciutats. Aquests darrers formaran una població que anirà guanyant el seu espai a la societat, enfrontant-se des del principi a la seva situació d’esclaus i als forts prejudicis racials.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.