Coneix els guardonats dels Premis Ateneus 2022: Creativitat Artística

Coneix els guardonats dels Premis Ateneus 2022: Creativitat Artística

MÉS INFORMACIÓ A LA WEB DELS PREMIS ATENEUS

Us presentem els projectes guanyadors en la categoria Creativitat artística de la 33a edició dels Premis Ateneus, que premia qualsevol activitat artística programada en una entitat federada que destaqui per la seva qualitat, originalitat i repercussió, així com la trajectòria del grup que l’executa.

La nostra intenció amb aquesta secció al web és aprofitar aquest espai per parlar dels guanyadors de les diferents categories dels premis, una oportunitat pels futurs participants per a descobrir i inspirar-se amb els projectes guanyadors d’edicions anteriors i, sobretot, una forma de donar a conèixer aquelles iniciatives que destaquen i són tan necessàries per al futur de la cultura i l’associacionisme del país.

PRIMER PREMI: Centre Cultural i Recreatiu (Pineda de Mar) amb el projecte The Pastorets, el musical

The Pastorets és la reconversió d’un clàssic de la cultura popular en un musical innovador, modern, dinàmic i divertit, tot aconseguint una gran implicació de la massa social i una gran repercussió i èxit de públic.

Ja feia uns anys que al Centre Cultural i Recreatiu de Pineda es venia arrossegant una certa saturació amb Els Pastorets. Aquest cansament era palpable tan a nivell intern de l’entitat, on resultava certament complicat involucrar a l’equip artístic i al tècnic, com també a nivell d’assistència de públic, cosa que els va fer plantejar fins i tot, deixar descansar Els Pastorets algun temps. Però, un cop acabades les representacions del Nadal 2019-2020, van començar a idear el nou projecte: The Pastorets, el musical.

La idea va ser donar totalment la volta a l’espectacle respectant la història original, en aques cas Els Pastorets de Folch i Torres (de Lluquet i Rovelló), pero fer-ho en format de musical. Al Centre han fet innumerables musicals amb un èxit rotund dins del circuit de teatre amateur (La Festa, Dancing Queen, Chicago i Grease entre molts d’altres), per tant, ja disposaven del talent i els va semblar una bona idea convertir Els Pastorets de sempre en un musical totalment nou, modern, dinàmic i divertit.

Van utilitzar temes de Luis Fonsi, Cristina Aguilera, Abba, Rei Lleó, Bella Ciao, Frozen o el Petit Príncep entre d’altres, i els van canviar la lletra perquè expliquessin la història que més vegades hen representat a l’escenari del Centre, però ara sí, totalment renovada.

11 temes escrits expressament per l’ocasió, un muntatge modular totalment renovat, eliminant totalment els tradicionals decorats de paper, nou vestuari, dues pantalles gegants amb projeccions i un equip de 34 actors i actrius a dalt de l’escenari actuant, cantant i ballant en directe.

SEGON PREMI: Orfeó Badaloní (Badalona) amb el projecte Cent anys i un dia

Cent anys i un dia és un recorregut de la vida particular d’una de tantes dones que han estat la part més activa en totes les associacions culturals catalanes, per efectes demogràfics de les guerres i per el seu tarannà emprenedor. Un recorregut emotiu per la història dels Ateneus i Entitats que han estat la vertebració de la vida cultural de la nostra societat des de el passat segle XIX, creació amb text i música de Marc Sambola on hi tenen cabuda totes les arts escèniques, al servei d’un relat dels moments històrics que es succeeixen i que fan arribar aflorar al públic més adult sentiments retrobats que han viscut directament o que han conegut per part dels seus progenitors

Aquest treball neix de la idea de Marc Sambola en col·laboració amb l’historiador Jordi Albaladejo, autor del llibre de l’Història de l’Orfeó amb el mateix títol. Una nova creació on hi tenen cabuda totes les arts escèniques. Teatre, música i dansa estan ben combinades al servei d’un relat dels moments històrics que es succeeixen i que fan arribar aflorar al públic més adult sentiments retrobats que han viscut directament o que han conegut per part dels seus progenitors.

TERCER PREMI: Ateneu Santcugatenc (Sant Cugat del Vallès) amb el projecte Teatre d’intercanvi social

El Teatre d’intercanvi social és una activitat dins la programació habitual de l’Ateneu, on els principals participants són persones de l’Espai de lleure, el Club Social per a persones amb Transtorn Mental Sever (TMS) que acull l’Ateneu Santcugatenc. Aquesta activitat en concret és una activitat de contacte social i està oberta a noves incorporacions de persones compromeses amb els valors socials de l’entitat. És un espai en què es comparteixen experiències teatrals amb persones amb i sense malaltia mental.

Els objectius del Teatre d’intercanvi social del curs 2021-2022 van ser:

  • Consolidar i cohesionar el grup mitjançat diferents dinàmiques grupals.
  • Assolir la seguretat escènica.
  • Treballar el llenguatge i l’expressió corporal mitjançat activitats dirigides i individuals.
  • Desenvolupar la peça teatral Què hi passa dins del meu cap.
  • Definir i treballar conjuntament en la creació d’una obra de teatre nova.
  • Reflexionar sobre la salut mental i la seva difusió mitjançant les arts escèniques
  • Trencar amb l’estigma associat a la malaltia mental.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.