L’Ajuntament de Breda pretén expropiar el Cercle Bredenc

L’Ajuntament de Breda pretén expropiar el Cercle Bredenc

El Cercle Bredenc es troba en un moment crític, ja que l’Ajuntament de Breda ha declarat públicament la seva voluntat d’expropiar la seu de l’ateneu. La corporació municipal de l’Ajuntament de Breda és formada per 11 regidors, ERC te la majoria absoluta amb 8 regidors i JuntsxCat, PSC i la Cup 1 regidor cadascú.

Tot va començar just ara fa un any, al mes de desembre de 2020, quan l’equip de govern de l’Ajuntament es va reunir amb la Junta Directiva del Cercle Bredenc per a sol·licitar la cessió gratuïta de la propietat amb la intenció de convertir-lo en un espai públic de titularitat municipal. Davant la negativa de l’entitat a la donació del seu patrimoni, l’Ajuntament va amenaçar advertint que, en cas que l’entitat no ho acceptés, podria expropiar l’edifici.

Després de diverses gestions, l’Ajuntament de Breda va obrir una consulta popular municipal els dies 20 i 21 de novembre de 2021, en la que, sota la pregunta “Quina creu que ha de ser la relació del municipi de Breda amb el Cercle Bredenc?“, es donaven tres possibles respostes: A) Mantenir la relació actual, B) Treballar per fer que el Cercle Bredenc sigui de titularitat pública i C) Centrar els esforços en la construcció d’un nou equipament al marge del Cercle Bredenc. El Ple del 27 de juliol va aprovar una resolució institucional “sobre la necessitat de disposar d’un equipament lúdic de titularitat pública”, en cap moment el Ple va vincular la consulta popular al destí del patrimoni privat del Cercle Bredenc.

Malgrat els esforços de l’ateneu per denunciar les diverses irregularitats durant el procés de preparació de la consulta -entre d’altres, el fet que la pregunta de la consulta s’allunyava de l’aprovada inicialment en el Ple de l’Ajuntament del mes de juliol-, incloent un pronunciament a favor del Centre Bredenc per part de la Comissió de Control de Consultes Popular no Refrendàries, finalment, la consulta es va tirar endavant i amb algunes irregularitats també en el seu desenvolupament. La votació va tenir una participació del 27,44% de la població, i l’opció més votada (408 vots) va ser l’opció B), seguida de l’opció A), amb 363 vots, i la C), amb 134 vots; és a dir, les dues alternatives a l’expropiació de l’ateneu van sumar 89 vots més.

Amb aquesta Consulta pretenen treure la propietat com equipament privat que avui consta i posar-la com equipament públic al nou POUM, perquè això els facilitaria l’expropiació. Aquest POUM és en tràmit de la seva aprovació inicial.

Des del Cercle Bredenc -una propietat privada d’una entitat amb 75 anys d’història-  sense ànim de lucre, que treballa per la cultura i per al municipi, i comprada mitjançant les aportacions econòmiques dels socis-, s’ha presentat una queixa formal al Síndic de Greuges, amb l’assessorament jurídic de la Federació d’Ateneus. Concretament, l’ateneu demana al Síndic que investigui els fets denunciats, que representen una greu vulneració dels principis i garanties democràtiques de transparència, claredat i imparcialitat en el procés de consulta, i que intervingui davant l’Ajuntament de Breda per tal d’esmenar les irregularitats denunciades per tal de respectar i fer prevaldre la qualitat democràtica del procés i celebració de la consulta, incloent-hi l’anul·lació de la consulta, ateses les infraccions i irregularitats comeses.

Així mateix, el Cercle Bredenc insta al Síndic de Greuges que proposi si es dona el cas a l’Ajuntament de Breda, iniciar un procediment de conciliació o mediació que faci possible resoldre el greu conflicte plantejat a conseqüència dels fets denunciats.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.