Esmena a la Llei de Memòria Democràtica pels béns confiscats als ateneus

Esmena a la Llei de Memòria Democràtica pels béns confiscats als ateneus

La Federació d’Ateneus ha impulsa una esmena d’addició a la Llei de Memòria Democràtica que està en tràmit actualment al Congrés per tal de reclamar la devolució dels béns i drets confiscats als ateneus pel franquisme.

La disposició addicional XIV sobre “Béns i drets confiscats als Ateneus, Cooperatives i Associacions” és una esmena per complementar la citada llei, que serà subscrita i presentada en els propers dies per part dels grups parlamentaris d’ERC, Junts per Catalunya, el PDECat i la CUP.

L’objectiu de l’esmena és recuperar els béns immobles i altres elements patrimonials requisats pel règim franquista. Concretament, el text de la disposició addicional diu que “L’Estat restituirà en els termes establerts per la present llei els béns immobles i drets de contingut patrimonial dels quals fossin titulars els ateneus, cooperatives i ens assimilats que els van ser confiscats en aplicació del decret del 13 de setembre del 1936, de la llei del 9 de febrer del 1939 de Responsabilitats Polítiques i la llei del 23 de setembre del 1939 sobre béns dels antics sindicats marxistes i anarquistes”.

Dins l’argumentari de l’esmena, es fa referència a la Resolució 60/147 de 16 de desembre de l’any 2005 de l’Assemblea General de les Nacions Unides, que assenyala que la restitució de béns i drets és una forma de reparar els danys per les víctimes de violacions dels drets humans, i especifica que les víctimes i supervivents tenen dret a interposar recursos per obtenir el rescabalament del seu patrimoni.

Segons la doctora en Història Contemporània Neus Moran, comissària de l’exposició Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya, fins a avui ja s’han identificat a Catalunya prop de 300 propietats corresponents a 232 entitats que van patir la requisa abans d’acabar la Guerra Civil.

Vegeu informació relacionada:

Notícia de LA VANGUARDIA (pdf)

Notícia de LA VANGUARDIA (versió web)

La FAC i La Mira apel·len a tota la societat catalana per fer de l’exposició sobre l’espoli una qüestió de país

Sèrie d’articles “Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya” a La Mira

Entrevista a Neus Moran (revista “ATENEUS” nº 22)

FOTO: Competició d’escacs a càrrec d’Àngel Ribera al vestíbul del Centro Nacional —l’ocupat Ateneu Igualadí de la Classe Obrera— amb motiu de la festa major, 1943. Arxiu de l’entitat.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.