El diari Segre dedica el suplement dominical als 20 anys de projectes socials de l’Orfeó Lleidatà

El diari Segre dedica el suplement dominical als 20 anys de projectes socials de l’Orfeó Lleidatà

Fa vint anys, l’Orfeó Lleidatà va engegar uns seguit de projectes socials relacionats amb la música perquè tothom en pogués gaudir, sense tenir en compte l’edat, el nivell socioeconòmic o la salut mental. El diari Segre repassa, en el seu suplement dominical, aquest experiment d’èxit que ha portat l’alegria a usuaris que han descobert que els límits que els havien posat eren falsos.

L’objectiu dels projectes socials de l’Orfeó Lleidatà és que tothom pugui accedir amb igualtat a la cultura i a la música. “És un tema de drets i com a entitat ens vam sentir interpel·lats i vam decidir dirigir part de la nostra energia cap aquest objectiu”, explica Xavier Quinquillà, director de l’Orfeó Lleidatà i un dels grans impulsors l’any 2001 de tot un seguit de programes socials integradors pels quals, avui dia, han passat milers de persones.

Quinquillà reconeix que al principi “no va ser fàcil. Va ser un repte intern, perquè hi havia gent a qui els costava d’entendre per què una entitat com l’Orfeó havia de fer una tasca social. De cop i volta, les instal·lacions de l’entitat musical es van omplir de persones d’ètnia gitana, magrebins, subsaharians, sud-americans i, clar, això va ser un xoc. Fa vint anys ja era habitual trobar al carrer aquesta barreja de races i cultures que conforma la nostra societat, però dins de les entitats culturals, no. I va causar una certa sorpresa.”

Tanmateix, Quinquillà observa una superació d’aquestaa primera resistència dins la mateixa entitat fins que, en paraules seves: “va arribar un punt en què a l’Orfeó es vivia amb total normalitat la presència d’aquests nouvinguts. És més, algun d’aquests músics que van participar en els primers programes socials van acabar sent professors de l’Escola de Música”.

Cliqueu aquí per descarregar-vos el suplement dominical.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.