Maria Favà guanya la VIII Beca Terra d’Ateneus amb una obra sobre l’Aliança del Poblenou i l’Ateneu Colón

Maria Favà guanya la VIII Beca Terra d’Ateneus amb una obra sobre l’Aliança del Poblenou i l’Ateneu Colón

L’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Federació d’Ateneus de Catalunya han concedit la VIII Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus a l’obra “L’Aliança del Poblenou i l’Ateneu Colón, la coordinació i les diferències de dues entitats populars”, presentada per la periodista Maria Favà.

El jurat, format per Josep Santesmases, vicepresident segon de l’IRMU; Pilar Firmas, membre de la junta de la FAC; Alfons Tiñena, Àrea d’Estratègia Corporativa i Subvencions de la FAC i Victòria Almuni, vocal del patronat de l’IRMU, ha valorat que es tracti d’un aprofundiment en l’estudi de l’àmbit de Barcelona que es focalitza en dues entitats de referència del Poblenou amb importants fons documentals que permetran una visió de context, però també una mirada més concreta de l’àmbit cultural i social per la comparativa entre les dues entitats.

Aquest ajut, dotat amb 3.000 euros i la publicació del treball per l’Editorial Afers, es va crear l’any 2014 per incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria s’obre anualment a totes les persones investigadores dels centres d’estudis locals i comarcals.

La col·lecció Terra d’Ateneus compta amb sis volums publicats:

  • “Societat i sociabilitat. El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902)”, de David Cao.
  • “Associacionisme educatiu i cultural. L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic de Badalona (1879-1936)”, de Jordi Albaladejo.
  • “La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979”, de Guillem Puig .
  • “Converses després de la partida. Consciència i sociabilitat a La Sénia del segle XX: Estudi del Centre Obrer i el Club Moderno”, de Victòria Almuni i Eva Garcia.
  • “Catalunya a Bèlgica. Història del Casal Català de Brussel·les (1930-2020)”, de Jordi Bohigas.
  • Modernitat i progrés. L’evolució ateneística i associativa de les Terres de Ponent (1850-2020)”, de Montserrat Baiges i Gerard Pamplona.

 

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.