Comença la campanya “Sense Cultura” a Instagram per reivindicar que la cultura és segura

Comença la campanya “Sense Cultura” a Instagram per reivindicar que la cultura és segura

Sense Cultura pretén ser un recull fotogràfic del que està passant a tot el territori català, mostrant els espais culturals afectats i totes aquelles persones vinculades que vulguin deixar constància dels fets.

Us deixem a continuació la descripció del projecte segons la pròpia Júlia Cortina, una de les impulsores del projecte:

Sota la imatge d’una societat cega i muda, una població a la qual se li ha tret el dret a expressar-se i poder observar més realitats, davant les portes d’aquells espais que ara estan perdent tot el seu significat i valor essencial. Per aquesta raó les persones fotografiades porten boca i ulls tapats i diferents missatges a les mans com ara: “Si puc expressar-me ni opinar, no em puc defensar”, “Ens obligueu a tancar, però no ens deixarem silenciar” o “Hi ha més cultura que la de la por”.

Entenem la situació sanitària i no neguem les dificultats per què totes (dins i fora del món cultural) hem de passar, les adaptacions que hem de prendre. Però no volem permetre una societat que accepti tancar la gran part de canals de comunicació ciutadana, llocs de trobada i reflexió, tot i demostrar que no provocaven risc sanitari.

Sense Cultura vol enfocar i retratar aquesta situació d’incertesa i de lluita, aquesta pèrdua de les nostres llibertats i atacs als nostres drets. Volem arribar a totes: totes les afectades i treballadores, totes les consumidores, tots els espais ara tancats (total o parcialment). Volem explicar la vostra història també, deixar constància. Evitar l’oblit i continuar la lluita, deixar constància de la situació cultural actual arreu del territori català. Fer front a la impotència i a ser un sector fàcilment menystingut i mal cuidat.

Ens han tancat, ens obliguen a mantenir-nos callades en un moment on la comunitat i l’esperit crític ha d’estar més viu que mai. Ens silencien quan hem demostrat que som segures. Totes, treballadores i consumidores de la cultura, hem demostrat ser segures i necessàries. Hi ha milers de vides afectades: sous, esforços, plats a taula i projectes anul·lats.

FOTOGRAFIES

Les fotografies es fan davant d’espais culturals (o relacionats; locals d’assaig, escoles, …) i les persones surten amb boca i ulls tapats i amb pancartes amb diferents missatges com: “una societat sense cultura es queda cega i muda”, “hi ha més cultura que la de la por”, “ens obligueu a tancar, però no ens deixarem silenciar”…

FUNCIONAMENT

La participació en les fotografies és oberta a tota persona, associació, escola, companyia… que vulgui deixar el seu testimoni. 

Només cal que es posi en contacte amb mi via email (jcortinalopez@gmail.com) o telèfon 669736045.

El material per a les fotografies el porto jo*: mascaretes blanques amb una creu vermella dibuixada (desinfectades i simbòliques, es posen a sobre de les mascaretes pròpies), benes negres pels ulls (desinfectades) i les pancartes. Igualment, s’entén perfectament que algú no vulgui posar-se coses a la cara o vulgui simbolitzar la idea del projecte d’alguna altra manera, o vol portar-se material seu (benes, mocadors, mascaretes, pancartes…).

*A no ser que hi hagi una convocatòria de molt gent, casos extraordinaris.

Per fer la fotografia es triguen uns 10/15 minuts normalment.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.