La FAC i La Mira presenten dijous l’exposició ‘Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya’

La FAC i La Mira presenten dijous l’exposició ‘Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya’

La Federació d’Ateneus de Catalunya, conjuntament amb al magazín La Mira, presenten l’exposició ‘Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya’, un treball comissariat per la doctora en Història Neus Moran, que versa sobre la recerca que ha estat treballant sobre l’espoli patrimonial a molts ateneus durant i després de la Guerra Civil. La roda de premsa de presentació serà demà dijous, 15 d’octubre, als Lluïsos de Gràcia, a les 11:30h, coincidint amb una efemèride com és la commemoració del 80è aniversari de l’afusellament del president Companys.

El resultat final són 13 plafons que recullen amb precisió diversos capítols d’aquesta època fosca de l’associacionisme, amb proves documentals detallades i un llistat complet dels estatges confiscats tant a les entitats actualment adherides a la FAC com altres, algunes desaparegudes. Un dels elements més importants de l’exposició és el mapa amb les més de 278 propietats requisades a tot Catalunya, segons els llistats de l’AISS i de Treball de la Generalitat.

L’exposició retrata també l’acarnissament, en forma de persecució i de repressió vers els membres dels ateneus, i de moltes de les entitats que conformaven la xarxa associacionista cultural de l’època. Una tasca que el franquisme va preparar meticulosament, creant un corpus legal específic amb la voluntat d’eliminar la cultura i la memòria precedent.

La presentació comptarà amb la introducció de Pep Morella, que explicarà les motivacions que han dut a la FAC a promoure aquesta exposició; el director de La Mira, Francesc Canosa, que situarà el projecte en el context de La Mira, i explicarà les etapes que seguiran; i la comissària de l’exposició, Neus Moran, que detallarà el contingut de la mateixa i l’exhaustiu treball documental que ha elaborat.

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.