La FAC presenta les dades de l’Anuari 2019

La FAC presenta les dades de l’Anuari 2019

La Federació d’Ateneus de Catalunya ha presentat l’Anuari 2019, l’informe mitjançant el qual es recullen dades molt diverses de l’activitat dels ateneus durant un període concret. En aquest cas es recullen les dades de 2019 dels 90 ateneus de 177 que han participat, una xifra que representa el 50,84% de participació.

Quina massa social tenen els ateneus?

El resultats ens revelen diverses dades com ara que la massa d’associats total segueix estable en uns 86.000 socis, amb una mitjana de 487 associats per entitat, d’una mitjana d’edat de 52 anys. Pel que fa a les juntes directives, la bretxa de gènere s’escurça, i trobem una mitjana de 5 homes per 4 dones a les juntes directives.

La implantació del model ateneístic

Actualment, la FAC segueix el repte d’intentar tenir almenys un ateneu federat a cada comarca del Principat. No obstant això, la concentració d’ateneus federats més gran es produeix a les comarques de la demarcació de Barcelona, amb 125 entitats (70,62%), una xifra que respon a una lògica de major massa poblacional. Nogensmenys, la distribució dels ateneus de la FAC a la resta de Catalunya és àmplia i diversa. A Girona, amb 19 entitats (10,73%), a Tarragona amb 16 (9,04%) i a Lleida també amb 16 (9,04%). Cal recordar que fora de Catalunya hi ha el Cercle Català de Madrid, a la capital d’Espanya, que representa el 0,56%.

Pressupostos

El ateneus compten amb pressupostos que, en total, sumen uns 27,7M€. Val a dir però que la distribució és bastant desigual. La gran majoria d’ateneus (44,72%) no tenen pressupostos superiors als 50.000€, mentre que de més d’1M€ només n’hi trobem l’1,90%. Enmig hi ha un gruix d’entitats que es mouen entre els 50.000€ i els 100.000€ (21,49%), i un 28,11% que va dels 100.000 de pressupost fins al mig milió. La franja del mig milió al milió l’ocupen el 3,78% dels ateneus.

Recursos humans

Els ateneus depenen bàsicament del voluntariat, ja que el 84% de les persones que realitzen una tasca a l’entitat són voluntaris que desenvolupen la seva feina de manera puntual o amb un compromís a més llarg termini. La mitjana de voluntaris per entitat és de 21 persones. Cal tenir en compte que a més a més els socis desenvolupen tasques voluntàries però no estan reconeguts com voluntaris.

Pel que fa al treball remunerat, l’Anuari recull totes les dades, entre les quals destaca que els llocs de feina més contractats pels ateneus són els vinculats a l’administració (38,15%), tècnics d’activitats (32,65%) i consergeria (25,11%).

Els ingressos

La tendència dels ateneus és diversificar les fonts d’obtenció d’ingressos. Majoritàriament es financen a través de les quotes dels seus socis (42%) i dels serveis que ofereixen (17%). Cal destacar que l’aportació per subvencions de l’administració pública ronda el 14% de mitjana del pressupost de les entitats.

Descarrega’t l’Anuari 2019 complet aquí!

 

Tags: 2019 Anuari

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.