Mesures laborals preses en relació al coronavirus

Mesures laborals preses en relació al coronavirus

Des de la nostra gestoria, s’ha elaborat un informe sobre les mesures laborals preses en relació amb la crisi sanitària del coronavirus:

Des de la setmana passada, han anat esdevenint una sèrie de circumstàncies que fan que part dels treballadors i treballadores no puguin prestar serveis per als seus empresaris, en molts casos, a causa del tancament dels centres de treball.

Tenint en compte les noves tecnologies, algunes de les tasques es poden desenvolupar mitjançant el teletreball, solució sempre que les tasques ho permetin.

En cas que l’empresari no tingui cap solució per a que el treballador segueixi prestant el seu servei, ni presencialment ni mitjançant el teletreball, el treballador ha de seguir rebent el seu salari de manera normal.

El govern espanyol ha aprovat el Reial Decret 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19. La mesura estrella pels empleats que no poden desenvolupar les seves tasques degut a aquesta crisi és l’agilització dels anomenats ERTO, expedients de regulació temporal d’ocupació.

Els empresaris que puguin acreditar que l’actual crisi els ha afectat d’una manera evident, podran tramitar un ERTO, al·legant causa de força major. Dins de l’ERTO hi ha 2 possibilitats, la suspensió total dels contractes de treball o la reducció de la jornada habitual. Es pot fer un ERTO des d’un sol treballador.

Passem a detallar algunes solucions segons el tipus de contracte dels treballadors:

  • Treballadors fixos – discontinus: Aquest contracte permet suspendre l’activitat del treballador quan l’empresari no tingui temporalment les tasques encomanades al Per tant, en cas de tenir un treballador  amb aquest tipus de contracte, podeu procedir a suspendre el seu contracte, tal i com feu molts de vosaltres durant els mesos d’estiu. Com a novetat, però aquests treballadors també es poden incloure dins d’un ERTO.
  • Treballadors amb contractes eventuals o per obra i servei: Aquests treballadors estan lligats a l’empresari temporalment, sigui fins un dia determinat o fins a la finalització d’una obra o servei En el cas que ens ocupa, la crisi del COVID-19 no representa en cap cas la finalització del contracte, ja que el treballador podria al·legar que el seu contracte no havia arribat a la seva fi. Per tal de suspendre aquests contractes temporalment haurem d’optar pels ERTO’s.
  • Treballadors indefinits: Aquests treballadors tenen una vinculació continuada amb l’empresari. Per poder suspendre el contracte ho haurem de fer amb un

Que un treballador entri en un ERTO, per l’empresari representa un estalvi del seu salari sencer (si ha optat per la suspensió total del seu contracte) o parcial (si ha optat per la reducció de jornada). La novetat que ha introduït aquest Reial Decret, ha estat que l’empresari queda exonerat de pagar la quota patronal de la SS sempre que a 29 de febrer tingués menys de 50 treballadors. En cas de tenir-ne més de 50, l’estalvi seria del 75% de la quota patronal.

Els treballadors afectats podran cobrar l’atur mentre tingui vigència l’ERTO, és a dir, el 70% de la seva base reguladora durant els primers 6 mesos. Una de les mesures

d’aquest Reial Decret és que el temps que es cobri l’atur no descomptarà per a prestacions futures, així com que tindran dret a cobrar l’atur qualsevol persona afectada per aquests ERTO’s de causa força major, encara que no tingui cotitzat el temps suficient per tenir-ne dret.

Per qualsevol altra consulta o aclariment, contacteu via mail amb nosaltres. Salutacions i esperem que estigueu tots bé!

Gestió de Fundacions i Associacions

Deixa el teu comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.