‘La taula del mirall’, obra guanyadora de la III Beca Terra d’Ateneus, torna a liderar les vendes de l’Editorial Afers

‘La taula del mirall’, obra guanyadora de la III Beca Terra d’Ateneus, torna a liderar les vendes de l’Editorial Afers

Des de la publicació de l’obra guanyadora de la III Beca Terra d’Ateneus, ‘La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979’, l’obra de l’historiador Guillem Puig Vallverdú, ha estat líder de vendes de l’Editorial Afers, una fita que tant a la Federació d’Ateneus com a l’Institut Ramon Muntaner, les dues entitats promotores de la Beca, ens satisfà.

L’estudi

En aquest volum, Puig repassa un segle d’història de l’associacionisme a la població del Baix Camp, però sense adscriure-la a una simple enumeració d’activitats, juntes i sessions. L’autor ressegueix com es va configurar la societat selvatana dels segles XIX i XX: la constitució d’espais, la transmissió de pautes culturals o el sorgiment de rivalitats i complicitats que permeten al lector fer una aproximació més acurada a les contrahegemonies del poder a la zona.

L’obra és el tercer número de la col·lecció Terra d’Ateneus, que impulsen l’Institut Ramon Muntaner i la Federació Catalana d’Ateneus amb el patrocini de l’Obra Social de la Caixa i el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat. L’edició és a càrrec de l’editorial Afers. La iniciativa de convocar aquesta beca s’emmarca dins el Pla d’Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya.

La col·lecció «Terra d’Ateneus», de l’Editorial Afers, té dos volums més publicats: “El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902)”, de l’historiador David Cao (I Beca Terra d’Ateneus, 2014); i “L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic”, de Jordi Albaladejo (II Beca Terra d’Ateneus, 2015).