La Federació d’Ateneus entrega els seus premis en una gala impregnada d’orgull associacionista

La Federació d’Ateneus de Catalunya va celebrar la 29ena gala dels Premis Ateneus, anit en un acte a la Sala Noble de l’Edifici del Rellotge de l’Escola Industrial de Barcelona, un espai cedit per la Diputació per aquesta ocasió.

La gala, conduïda pel reporter cultural del Pais Valencià, Pau Benavent, va ser, una vegada més, un reconeixement a la creativitat, l’originalitat, la qualitat i l’esforç que fan les diferents associacions culturals, les persones i les empreses del país per promoure la cultura i l’associacionisme cultural. La federació compta amb 179 ateneus associats que s’encarreguen d’aquesta tasca i que obtenen un reconeixement en aquesta cerimònia.

L’edició d’enguany va premiar l’esforç en matèria comunicativa que fa La Cate de Figueres, amb el primer Premi a la Comunicació Associativa, per l’APP que han estrenat aquest setembre. El guardó a la Creativitat Artística va ser per a l’Ateneu Popular de Ponent de Lleida, per la ’32a Temporada de Concerts “Dissabtes, Música a l’Ateneu”‘. El projecte de rehabilitació integral de la seu de l’Aliança de Cubelles, va valdre el primer premi a la Capacitat d’Innovació per a l’entitat garrafenca . En la categoria de Foment de la Participació, la victòria se la va endur l’entitat més llunyana de totes, els Amics de Vilaller Associació Cultural i Gastronòmica amb el projecte ‘Fem camí!’. Els Lluïsos d’Horta es van endur el primer premi al Treball en Xarxa. I, finalment, l’aposta de la jornada pels joves, amb el projecte IGD BATX de l’Ateneu Igualadí, es va endur el premi Jove, Proposa!

A l’inici del seu discurs, el president de la Federació d’Ateneus, Salvador Casals, va tenir un sentit record per Josep Rafecas, de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i d’El Centre de Llorenç del Penedès, traspassat ahir mateix. Casals, que el 2019 haurà complert el seu darrer mandat com a president de la FAC, va fer un discurs d’agraïment a les entitats, als tècnics i a les administracions que han donat suport a la federació sempre, amb la mirada posada cap a una sèrie de desitjos de futur adreçats a les entitats.

Casals va subratllar també l’esforç de les entitats a l’hora de pensar i repensar projectes “que quan els comencem a modelar són cossos eteris que, amb el treball i l’esforç van agafant forma i desitat”. També va recordar la importància de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC) i les produccions pròpies que ha impulsat: una aposta per recuperar tant els clàssics del teatre català, com també el posar en relleu el catalanisme polític de Puig i Cadafalch, o l’emotivitat del projecte ‘Octubre’, “que ens ha ensenyat la nostra capacitat de transformar, emocionar i incidir en la societat mitjançant els nostres projectes, sense límits“.

Al seu torn, el diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Oriol Lladó, va valorar l’impacte tenen els ateneus al territori: “És un moviment imprescindible pels pobles i ciutats que conformen el nostre país, i en concret a la demarcació de Barcelona. Una feina que es fa a peu de carrer amb una gran varietat i un rigor dignes de destacar”. A nivell de finançament, el diputat delegat de Cultura va expressar la necessitat de reforçar els projectes de reforma i rehabilitació estructurals d’ateneus i va destacar la importància de recolzar-los perquè la “xarxa d’ateneus que tenim és molt activa, molt dinàmica, amb talent i amb projectes molt variats”.

Antoni Herrera, en nom del departament de Cultura, la consellera Borràs i el conseller a l’exili Lluís Puig, a qui la gala va dedicar un record, va mostrar la “gran importància” que té el moviment ateneístic en el conjunt de les entitats que promouen la cultura popular. Herrera va destacar la capacitat d’innovació dels projectes ateneístics, i el suport que dóna la federació en l’assessorament a les entitats. Al final de la seva intervenció també va voler agrair tota la feina feta al president de la FAC, Salvador Casals.

L’acte va comptar també amb un espectacle artístic amb el pallasso Jordi Pesarrodona, que va fer una crida a la llibertat d’expressió a través del seu cas, com artista amb un nas vermell, “la màscara més petita de món”. L’acte també va homenatjar les entitats que enguany han celebrat el 25è aniversari: l’Associació Cultural Centre Cultural i d’Esbarjo d’Ivars d’Urgell, l’Ateneu Popular Garriguenc de les Borges Blanques, i el 100è: la Societat Cultural i Cumprativa de Llorenç del Penedès, l’Orfeó Reusenc, la Societat Coral Cultural i Recreativa La Verbena de Sant Joan de Vilatorrada, l’Ateneu de Sant Just Desvern i l’Ateneu Agrícola de Lavern.

 

Relació definitiva dels guanyadors dels PREMIS ATENEUS 2018

Premi a la Comunicació Associativa

1r. L’App mòbil de La Cate, del Patronat de la Catequística de Figueres
2n. Revista “El Francolí”, del Casal de l’Espluga de Francolí
3r. Informació d’activitats per WhatsApp, de l’Ateneu de Sant Just Desvern

Premi a la Creativitat Artística

1r. 32a Temporada de Concerts “Dissabtes, Música a l’Ateneu”, de l’Ateneu Popular de Ponent de Lleida
2n. Tot fent els Pastorets, de l’Avenç Centre Cultural d’Esplugues de Llobregat
3r. Sant Jordi, vermut cultural,de l’Ateneu Popular Garriguenc de Les Borges Blanques

 Premi a la Capacitat d’Innovació

1r. Rehabilitació integral de la centenària seu social de l’Aliança, de la Societat Recreativa i Cultural l’Aliança de Cubelles
2n.AteneuLAB: socis grans, grans històries, de l’Ateneu Barcelonès
3r. Palestra & Batec Jove, de l’Associació Olesa Ateneu

Premi al Foment de la Participació

1r. Amics de Vilaller, fent camí!, dels Amics de Vilaller Associació Cultural i Gastronòmica
2n. Ateneu Aliança, de l’Ateneu Aliança de Lliçà d’Amunt
3r.100 anys de La Cumprativa, de la Societat Cultural i Recreativa La Cumprativa de Llorenç del Penedès

Premi Jove, proposa!

1r. Ateneu Igualadí – IGD BATX, Ateneu Igualadí de la Classe Obrera d’Igualada

Premi al Treball en Xarxa

1r. PHorta Solidària, de Lluïsos d’Horta de Barcelona
2n. Schola Simfònica, de l’Orfeó Badaloní