Les Anxovetes retornen les havaneres a Amèrica

La presència de la cultura catalana a Washington segueix despertant l’interès dels americans per unes tradicions que els semblen llunyanes, però que de vegades, són més properes del que es pensen. El grup d’havaneres en femení, ‘Les Anxovetes’, va tenir ahir l’oportunitat de tornar les havaneres al continent americà, una mica més al nord d’on van aparèixer (Cuba, al segle XIX), i en el marc del festival de cultura popular més important del món, l’Smithsonian Folklife Festival.

L’Ateneu Exchange es va omplir de gom a gom per seguir les cançons de les tres joves cantants que fusionen els ritmes caribenys amb la tramuntana mediterrània. L’actuació de les gironines no va ser l’única a l’Espai Ateneu. La periodista Imma Pulido, que també fa de representant de la Federació al Festival, va impartir una xerrada sobre tradicions del Solstici d’Estiu, ara que tot just l’hem depassat. D’altra banda, la cantant Alidé Sans va reaparèixer per acostar les llengües dels pirineus a un públic diferent a l’habitual. La jornada es va completar amb un espai per a la convivència entre gèneres, memòria, música i migracions, i una xerrada sobre gastronomia.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, van aprofitar el recés dels actes protocol·laris (i la millora de la climatologia) per visitar els estands del festival. Després de les pluges del primer dia, l’afluència del públic ha començat a pujar a l’igual que la calor i val a destacar que la gent que s’acosta als estands catalans ho fa molt encuriosida per conèixer més coses sobre la cultura d’aquest país que poc a poc s’obre pas al món. Des de l’espai dels ateneus hem respost a moltes preguntes sobre tradicions, llengua, associacionisme, i d’altres fets culturals que sorprenen als visitants, perquè precisament, Catalunya és un dels països amb un nivell d’associacionisme més elevat.