«L’autocensura és la pitjor censura de totes», el #DASC18 a l’Ateneu Barcelonès

«L’autocensura és la pitjor censura de totes», el #DASC18 a l’Ateneu Barcelonès

L’Ateneu Barcelonès ha acollit aquest dilluns la taula rodona Associacionisme Cultural i Llibertat d’Expressió, en el marc del Dia de l’Associacionisme Cultural (#DASC18). La taula rodona ha estat moderada pel president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Salvador Casals, i ha comptat de la presència de l’actor Toni Albà, el raper Pablo Hasél, i un Mulay Embarek Sidi-Larosi, del comitè de suport a Valtònyc.

L’acte ha comptat amb un monòleg inicial de Toni Albà imitant el rei emèrit Joan Carles I, en el qual es traslladava a la realitat la dita castellana que diu “no hacer ni el huevo”, que es vincula a tenir mandra.

Casals ha moderat una taula en la qual es plantejava quin era l’estat avui dia de la llibertat d’expressió en aquest país a rel dels casos particulars de cada participant. Tots tres han posat èmfasi en el retrocés que ha fet l’estat en la tolerància de la llibertat d’expressió. De fet, per Toni Albà, “el monstre [de la censura i el neofranquisme] sempre hi és, no se’n va”. El bufó ha repassat algunes efemèrides històriques que ens indiquen com la llibertat d’expressió ha estat vulnerada de manera cíclica al llarg de la història. Els fets del Cu-cut en són un exemple. Albà va dir que possiblement haurem de retornar a l’època dels grans mims, quan es buscava amb el gest explicar el que no es podia dir amb la paraula

Per part del comitè de suport a Valtònyc, Sidi-Larosi ha emplaçat a observar com gaudeixen de llibertat d’expressió total només els interlocutors d’una banda. “Mentre a nosaltres ens obliguen a autocensurar-nos, hi ha personatges que poden dir el que volen” sense haver de patir per les conseqüències judicials possibles. Sidi-Larosi feia referència als insults de Jiménez Losantos, entre d’altres, i la protecció que rep des de mitjans subvencionats per l’Estat. Des del col·lectiu de suport, també s’han denunciat els constants muntatges dels mitjans de l’Estat per desprestigiar a Valtònyc.

Pablo Hasél, va explicitar que demà mateix podria entrar a presó després de totes les acusacions que pesen sobre d’ell. El raper va afirmar, com Sidi-Larosi, que efectivament el que estan intentant promoure és l’auto-censura. “Aquesta és la pitjor censura de totes, perquè no podem quantificar quanta gent s’està censurant ara a les xarxes socials o bé a les seves cançons”. Hasél va arrencar l’ovació del públic quan va expressar que, malgrat tot, ell es negava a deixar de dir “lladres” o “corruptes” a aquells que, efectivament ho són. “Respecto tota la gent que vulgui utilitzar eufemismes per intentar dir les coses d’una altra manera, però hem de poder dir les coses pel seu nom”.