El conseller Puig reivindica el teatre amateur en la celebració del Dia Mundial del Teatre

El conseller Puig reivindica el teatre amateur en la celebració del Dia Mundial del Teatre

El Teatre La Lliga de Capellades, seu de la Societat La Lliga, va acollir ahir al vespre la segona celebració del Dia Mundial del Teatre, que va esdevenir un homenatge al teatre amateur, i va comptar amb la intervenció a distància del conseller Lluís Puig, que va ser ovacionat pels prop dels dos-cents assistents a l’acte.

En un missatge de veu enregistrat, el conseller Puig va mostrar-se trist per no haver pogut assistir a aquesta Diada, i va dir que la paraula “amateur” traduïda a l’italià vol dir “amatori”, i “amadors del teatre ho som tots. Els professionals que cobren per fer-ho, i els que sense cobrar ho fan amb el mateix entusiasme i dedicació”. Puig va desitjar poder-se retrobar amb la gent del món escènic l’any vinent en “circumstàncies diferents” a les actuals. El conseller havia assistit a la cerimònia del 2017, a Molins de Rei. Precisament, les referències a la situació d’excepcionalitat política per la qual passa el país van ser una constant en totes les intervencions, com també la necessitat d’articular una societat més justa a través de la Cultura.

Tant el teatre professional com l’amateur van ser uns dels protagonistes del manifest unitari de les entitats promotores de l’acte a la població de l’Anoia. La presidenta de la Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt, Emma Escolano, va ser l’encarregada de llegir-lo. Escolano va fer reivindicar el teatre de carrer “sovint considerat el germà petit del teatre”, i va denunciar l’assetjament sexual que moltes actrius han patit, com també la desproporció salarial entre homes i dones. La presidenta de la Societat Cultural Sant Jaume va finalitzar la lectura fent una darrera referència cap als governants: “el Teatre és un aliment de primera necessitat, prou de pressupostos de segona!”. Escolano també va explicar que s’ha creat Ateneus per la Democràcia, una iniciativa de diversos ateneus a favor de la restitució de la situació prèvia a l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.

L’acte, conduït per l’actriu Rosa Andreu, va comptar també amb les intervencions de l’alcalde de Capellades, Aleix Auber, la secretària General de Cultura, Maria Dolors Portús, el regidor de Cultura de l’ajuntament, Àngel Soteras, i els presidents de les entitats organitzadores de l’esdeveniment, Salvador Casals, de la FAC, Josep Rafecas de la Federació Grups Amateurs de Teatre, Àlex Casanovas, de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, i Pep Vallès, de la Societat La Lliga.

Tant Rosa Andreu, presentant l’acte amb desimboltura, i després Marc Martínez vestit de cowboy i amb la guitarra, van amenitzar un acte ple d’ironies polítiques, que van fer oblidar als assistents per una estona la greu situació per la qual passa el país sense el suport d’un Govern català constituït. El Grup Teatral de Capellades va representar alguns fragments de l’obra “El Petit Príncep” arrencant molts aplaudiments per part dels assistents, fins que Andreu va cloure l’acte demanant “que no s’abaixi el teló” i un “Visca el teatre, visca la Cultura i visca la República!”.