Trobada entre el President Puigdemont i un grup d’agents de diferents àmbits de la cultura a Catalunya

Un grup d’agents de diferents àmbits de la cultura a Catalunya, entre ells, la Federació d’Ateneus de Catalunya, s’ha trobat aquest dimarts, 20 de febrer de 2018, amb el President Carles Puigdemont a Brusel·les, on es troba exiliat des de fa més de tres mesos.

El president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Salvador Casals, va traslladar-li a Puigdemont l’actual situació del teixit ateneístic des d’una doble perspectiva: d’una banda, els ateneus de base viuen amb neguit el context sociopolític actual, com un reflex del que els seus propis socis interioritzen al seu dia a dia, i en alguns casos, amb l’afegit de no poder-ho entomar com a col·lectiu degut al llegat històric de les entitats. “Un teixit castigat fortament per la dictadura que en la majoria de casos va obligar a les entitats a un alineament obligatori amb el règim per poder garantir la supervivència de les pròpies entitats. Aquesta petjada de pèrdua i renuncia d’ideals i valors per garantir la supervivència del llegat col·lectiu encara és present a  molts dels nostres ateneus”.

I des de la perspectiva de la Federació d’Ateneus, Casals va manifestar la preocupació davant la fragilitat de tot el sistema d’entitats de segon nivell. Un sistema estratègic pel país que no pot trontollar davant l’aturada o el bloqueig de línies de subvencions. “Cal entomar aquesta feblesa i buscar, amb la participació de la societat, el Govern i tot el sector, mecanismes de consolidació i protecció d’un element clau de la nostra vertebració”.