Publicitat sobre l’1-O als butlletins i revistes dels ateneus

Publicitat sobre l’1-O als butlletins i revistes dels ateneus

Informació útil per a entitats que publiquin butlletins i/o revistes en paper/digital i es plantegin la publicació d’anuncis publicitaris sobre el Referèndum de l’1-O:

A través d’un informe jurídic emés per l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) -entitat a la que està associada la Federació d’Ateneus de Catalunya- us fem saber que les consultes preliminars fetes a diversos despatxos coincideixen en afirmar que sense un requeriment individualitzat i nominal a cada editor provinent d’un jutjat (no de la Fiscalia) no es pot perseguir la publicació de cap anunci.

La petició explícita que no es publiqui un anunci determinat l’ha de fer o bé el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o bé el Tribunal Constitucional a través d’un requeriment. La Fiscalia ha demanat als tribunals que els facin però no ens consta que cap de les nostres revistes hagi rebut cap requeriment. Mentre això no succeeix no hi hauria d’haver cap problema en fer el que el mitjà consideri més convenient. Sense aquest requeriment, és defensable la publicació de qualsevol anunci.

En el cas que arribi un requeriment, caldria veure’l per conèixer les possibles sancions tipificades en el codi penal. Però dels tres delictes que parla la Fiscalia, només se’n podrien arribar a aplicar dos: prevaricació i desobediència. Però mai el tercer, que és el de malversació i que estaria adreçat al govern.