Literatura i ateneus a la revista 16

Literatura i ateneus a la revista 16

Ja hem publicat la revista Ateneus 16 aquest mes de juny!

Aquest número l’hem dedicat als ateneus com a seus de creació, conservació  i difusió literària.

Si la paraula funda cultura, els ateneus funden literatura. En tant que aquests són, per definició, «associacions científiques i literàries dedicades a elevar el nivell intel·lectual dels seus associats mitjançant discussions, conferències, cursos i lectures», els seus espais han d’esdevenir amables per convidar a les seves sòcies i sòcies a la creació, conservació i difusió literària.

L’associacionisme català pot presumir –o dignificar- de conservar la biblioteca activa més antiga de Catalunya, la del Centre de Lectura de Reus, que fou fundada junt a l’entitat el 1859. Només un any després es posaven els ciments de la biblioteca de l’Ateneu Barcelonès, que és també tot un baluard de la cultura catalana, construïda amb donacions dels socis. Un referent cultural bibliogràfic que el 1881 ja comptava amb 18.000 volums, en el mateix any que arribava l’enllumenat elèctric a la ciutat.

A la llum de les espelmes, doncs, el moviment ateneístic ja va perpetuar la seva voluntat instructiva a través de biblioteques, fons documentals, cercles de lectura, debats o presentacions literàries, edicions d’obres, aules d’alfabetització, formació d’escriptors i escriptores, activitats pel foment de la lectura… No obstant, l’objectiu ha distat intencionadament del llegir pel llegir o contribuir a l’increment de la producció editorial.

Una de les victòries més satisfactòries que pot assolir un ateneu és la de generar escenaris de trobada per a la reflexió i ments crítiques. Com a escoles de democràcia, els ateneus tenen el deure d’afavorir projectes comunitaris que facilitin la proliferació de persones amb pensament crític, que siguin motor de canvi per a la transformació social del seu entorn.