Un llibre reconstrueix els 150 anys de l’ateneu Centre Democràtic i Progressista de Caldes

Un llibre reconstrueix els 150 anys de l’ateneu Centre Democràtic i Progressista de Caldes

‘El Centre Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui. Ateneu de llibertat, cultura i país’ revela la història perduda de l’entitat, fins ara desconeguda per la manca de documentació.

El Centre Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui. Ateneu de llibertat, cultura i país és el títol del primer llibre que reconstrueix la història completa de l’ateneu calderí i que es presentarà l’1 d’abril a les 6 de la tarda a la seu de l’entitat. El volum, de 368 pàgines, és obra de l’escriptora de Gallifa Amàlia Bosch i Datzira, i és el resultat de tres anys d’investigació en múltiples fonts per recompondre una història que fins ara no s’havia pogut explicar sencera per la manca de documentació.

El fet ateneístic és ben conegut per l’autora. El 1991, i per encàrrec de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Amàlia Bosch va escriure “Els ateneus de Catalunya. 1854-1990”, el primer anàlisi global del fenòmen al nostre país. A banda, ha fet dos llibres sobre el seu poble (“Gallifa, abans i ara” i “Persones de Gallifa. Art, guerra i pagesia”) i la novel·la “El fill de l’explorador. L’aventura d’una mare soltera als anys setanta”. L’encàrrec d’escriure el llibre sobre el Centre Democràtic i Progressista li va fer el president de l’entitat, Jaume Pieres, a finals de 2013. Bosch es va trobar amb el repte majúscul de reconstruir la història perduda d’una entitat: l’espoli de la documentació del Centre Democràtic i Progressista pel règim franquista el 1939 va fer desaparèixer les traces d’una entitat que en aquell moment ja tenia 65 anys.

Amb aquest punt de partida, l’autora va iniciar un procés d’autèntica arqueologia documental que la va portar a rebuscar en 25 arxius municipals, nacionals i estatals i entrevistar-se amb nombroses persones del poble per aplegar referències i testimonis que aportessin detalls per recompondre el que ha resultat un complicat trenca-closques. Amb tot plegat, Amàlia Bosch ha aconseguit reconstruir la seqüència d’esdeveniments, activitats, grups i persones que han configurat la trajectòria de l’entitat, des de la seva prehistòria fins a la vibrant etapa present.

Invitació

Continguts

El llibre s’estructura en dues parts. En la primera, l’autora posa en context el naixement de l’ateneu explicant com era Caldes en l’etapa 1860-1940: l’ordenació urbanística, les diferències socials, els governs municipals, etc, amb un accent especial a la transformació del carrer dels Corredossos (antic corredor de la muralla), on es va construir l’edifici de l’entitat i on s’alça encara avui.

La segona part, la més extensa, repassa la història de l’ateneu des dels orígens previs com a Club Democràtic Republicà Federal (1868-1874) fins a l’actualitat. Pel camí, es repassen detalladament aspectes com la construcció l’edifici, els primers reglaments o estatuts i juntes directives, estats de comptes o mítings polítics, entre molts d’altres. També es repassen les biografies dels presidents i s’expliquen les tasques socials i culturals impulsades sota el paraigües de l’ateneu: la societat de socors mutus, l’escola infantil, la creació del cor del Centre, etc. El llibre també exposa la dura etapa de l’ateneu entre els anys previs a la guerra civil i durant el conflicte i la posterior dictadura, amb la confiscació de la documentació i de la pròpia entitat, fins a la recuperació de l’edifici el 1976 i l’entusiasta renaixença de les activitats culturals. En darrer terme, hi ha esments a l’activitat de les seccions i entitats que conformen l’entitat i un apartat dedicat als últims cinc anys, en què l’entrada d’una nova junta i la concessió del cafè a una nova cooperativa de treball ha convertit l’ateneu el Centre en un dels pols fonamentals de generació d’activitat cultural i social, a banda d’un referent gastronòmic local.

El llibre complementa els textos amb abundant material gràfic amb reproduccions de documents històrics, cartells d’activitats i mítings polítics, fotografies de personatges clau i activitats culturals, etc.

 

El Centre Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui. Ateneu de llibertat, cultura i país (Ed. Rúbrica) es podrà trobar a totes les llibreries i a Caldes, també al quiosc Arturo i a l’ateneu el Centre. També es podrà comprar per internet a través del web de l’entitat, www.centredemocratic.cat. El preu són 20 euros (18 per als socis, si el compren a l’ateneu).

El Departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Caldes, la Fundació Ferrer i Guàrdia i l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català han col·laborat en la publicació del volum.