Guillem Puig guanya la III Beca de Recerca Històrica «Terra d’Ateneus»

Guillem Puig guanya la III Beca de Recerca Històrica «Terra d’Ateneus»

L’associacionisme a la Selva del Camp, treball guanyador de la Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus 2016

 

Guillem Puig és l’autor de l’estudi becat amb 3.000 euros i la publicació de l’obra

 

L’Institut Ramon Muntaner i la Federació d’Ateneus de Catalunya han concedit la «III Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus» al treball “La taula del mirall. L’Ateneu i l’associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979”, presentat per Guillem Puig Vallverdú.

 

El jurat, format per Josep Santesmases, vicepresident segon de l’IRMU; Hèctor Fort, membre de la junta directiva del Centre de Lectura de Reus i Antoni Gavaldà, historiador i professor de la URV,  ha resolt becar l’estudi de Puig pel seu “interès per al conjunt del món ateneístic català i com a contribució a l’estudi històric i social de la Selva del Camp” i per la “metodologia de treball proposada i el coneixement de les fonts principals per a desenvolupar l’estudi”.

 

Aquest ajut, dotat amb 3.000 euros i la publicació del treball per l’editorial Afers el proper 2017, es va crear l’any 2014 per incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria s’obre anualment a totes les persones investigadores dels centres d’estudis locals i comarcals.

 

La «I Beca Terra d’Ateneus» (2014) la va guanyar el projecte «El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902)» de l’historiador vigatà David Cao. I la «II Beca Terra d’Ateneus» (2015) va ser concedida a Jordi Albaladejo per l’estudi  “L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic”. El treball de Cao ja ha estat publicat com el primer llibre de la col·lecció “Terra d’Ateneus” (Editorial Afers, 2015) i el d’Albaladejo, serà el segon volum en ser editat.

 

La iniciativa de convocar aquesta beca de recerca històrica, que s’emmarca dins del Pla de l’Associacionisme Cultural 2014-2016, sorgeix de la col·laboració entre l’IRMU i la FAC i compta amb el patrocini de l’Obra Social de la Caixa i el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat.