Llum verda a la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya

Llum verda a la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya

La Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya, la XTAC, s’ha presentat aquest dimecres, 9 de novembre, com una nova eina de treball per a les entitats amb equipaments teatrals pertanyents a la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), impulsora del projecte ara fa un any. La iniciativa, presentada al Centre Sant Pere Apòstol(Barcelona), pretén dinamitzar la gestió de les sales teatrals d’ateneus del país, treballar en xarxa i establir aliances per a la producció i programació coordinada d’espectacles als ateneus i casals. La voluntat és, d’una banda, afavorir el treball en comú que requereix la cultura popular i de base associativa, i de l’altra, equilibrar el mapa d’oferta territorial de qualitat.

 

La XTAC ofereix suport a les entitats programadores, facilitant acompanyament i formació als programadors, avantatges i descomptes econòmics en espectacles i en proveïdors, estudiant la possibilitat de formar part d’una plataforma de venda d’entrades compartida, promovent un intercanvi permanent entre els teatres que en formen part, generant sinèrgies entre els espais i promovent aliances amb projectes professionals i amateurs.

 

Actualment, formen part 27 entitats, amb un total de 30 sales de teatre, que suposen 10.015 butaques, repartides en 23 municipis catalans. Amb aquestes xifres, ha esdevingut la xarxa més gran de teatres de Catalunya. No obstant, la FAC segueix treballant per a que s’incorporin més ateneus que disposin de teatres.

 

Montserrat Roig serà homenatjada en un recital que girarà pels teatres de la XTAC

“Roig”, recital d’homenatge a Montserrat Roig, amb la direcció de Mònica Lucchetti, iniciarà la programació coordinada de la XTAC demà dijous, 10 de novembre, coincidint amb els 25 anys de la mort de l’escriptora, periodista i feminista compromesa. El recital té programades més de deu actuacions a ateneus d’arreu del territori (a més a més del Cercle Català de Madrid, que la XTAC té a la capital espanyola).

 

Paral·lelament, “L’Auca del senyor Esteve”, de la companyia amateur Quatre per Quatre i sota la direcció de Frederic Roca, serà la primera producció teatral de la FAC que voltarà a més de 20 ateneus a partir de l’any vinent. Versió adaptada de Santi Sans, s’estrenarà a mitjans del mes de febrer, com a tret de sortida de la gira que farà entre el 2017 i el 2018.

 

El Barnasants i el Premi Delfí Colomé, algunes de les primeres aliances de la XTAC

Amb l’objectiu de generar sinèrgies entre els espais, la XTAC ja ha creat aliances amb alguns projectes professionals i amateurs. D’una banda, amb el Premi Delfí Colomé de dansa, l’espectacle guanyador del qual, podrà ser vist als teatres XTAC. Es tracta de l’espectacle “Egurra“, que és l’essència dels dos elements protagonistes del muntatge: el ball de bastons i la txalaparta. Aquesta obra s’estrenarà dins el festival Esdansa l’agost del 2017, i després es podrà veure pels ateneus de la XTAC. D’altra banda, amb el Barnasants, el festival de cançó d’excel·lència del nostre país i un dels més destacats d’Europa, s’ha acordat que enguany, el concert inaugural que s’estrenarà al 2017, posteriorment girarà també pels teatres de la Xarxa de Teatres d’Ateneus.

 

Els teatres de la XTAC poden consultar el catàleg d’espectacles i les condicions de contractació i coordinar-se entre ells a través de la pàgina web (www.xtac.ateneus.cat), exclusiva per a les entitats que en formen part.

(imatge: XTAC ©Martí E. Berenguer).

Tags: XTAC