Convocatòria III Beca Terra d’Ateneus

Convocatòria III Beca Terra d’Ateneus

La Federació d’Ateneus de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner, fundació privada dels centres d’estudis de parla catalana, convoquen, aquest 2016, la «III BECA TERRA D’ATENEUS». És una beca de recerca històrica a un projecte centrat en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en un territori concret des del punt de vista històric.

S’atorgarà una beca a un projecte de recerca inèdit, centrat en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en un territori concret des del punt de vista històric. La proposta haurà d’incloure l’estudi de com a mínim dos ateneus de l’àmbit geogràfic estudiat i la incidència de l’activitat d’aquests ateneus en el context cultural.

La beca estarà dotada amb 3.000 euros i amb l’edició de l’estudi en una col∙lecció vinculada a aquesta beca.

El termini per a la realització del treball serà entre desembre de 2016 i desembre de 2017. Poden optar-hi investigadors dels centres d’estudis locals i comarcals que presentin de forma individual o col∙lectiva una proposta que s’adeqüi a les presents bases.

Les bases es poden consultar i descarregar en aquest PDF, junt a la sol·licitud.

El termini de presentació de les sol·licituds és el 28 d’octubre de 2016.

La Beca Terra d’Ateneus ha fet possible la publicació de dos volums de la col·lecció «Terra d’Ateneus» (Editorial Afers): “Societat i sociabilitat. El Cercle Literari i els inicis de l’associacionisme recreatiu, cultural i polític a Vic (1848-1902)”, de David Cao Costoya, guanyador de la I Beca Terra d’Ateneus (2014); i  “L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic”, de Jordi Albaladejo, guanyador de la II Beca Terra d’Ateneus (2015), que es publicarà abans de finalitzar l’any 2016.

Aquesta beca conjunta s’emmarca dins el Pla de l’Associacionisme Cultural 2014-2016 del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el patrocini de l’Obra Social de la Caixa i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.