Més de 150 activitats al Dia de l’Associacionisme Cultural 2016

Més de 150 activitats al Dia de l’Associacionisme Cultural 2016

Entitats, associacions i ateneus d’arreu de Catalunya han ofert més de 150 activitats durant aquest cap de setmana amb motiu del Dia de l’Associacionisme Cultural. Al voltant del 4 de juny, les entitats ha fet jornades de portes obertes, activitats culturals, visites guiades, espectacles, exposicions, conferències, etc. a partir de la iniciativa de 120 entitats (22 d’elles, ateneus federats) de 69 municipis.
L’acte inaugural de la diada es va celebrar divendres, 3 de juny, als Lluïsos de Gràcia de Barcelona. Va comptar amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila, i l’investigador, consultor i formador en matèria de gestió i polítiques culturals i relacions internacionals, Jordi Baltà, va pronunciar una conferència sobre la cultura associativa com a eina de canvi cap a una societat més democràtica i participativa. Tot seguit, es va fer entrega de diplomes a les entitats culturals que celebren aniversaris destacats durant l’any 2016. La celebració es va cloure amb la interpretació de diversos cuplets en commemoració del centenari “Els pastorets” de Folch i Torres.
L’any 2014, el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar el 4 de juny Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC), instaurant una jornada dedicada a posar en valor el pes i la força de l’associacionisme cultural a Catalunya. La data rememora el 4 de juny de 1864, quan va començar el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral.
Catalunya compta actualment amb més de 4.200 entitats culturals que apleguen més de 350.000 persones i que representen 384 equipaments culturals associatius. La declaració d’aquest dia s’emmarca també en l’acompliment del Pla de l’Associacionisme Cultural que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.