125è aniversari de La Concòrdia

125è aniversari de La Concòrdia

Aquest 2016 es compleixen 125 anys de la fundació de la Societat Cultural La Concòrdia de Cabrils i per a celebrar-ho l’entitat ha elaborat un programa d’activitats que s’allargarà fins ben entrat el 2017. La programació es presentarà oficialment aquest dissabte, 16 d’abril, a les 11h a la seu de l’entitat (Torrent Roig 5-7, Cabrils, Maresme). També s’ha organitzat una visita posterior a l’antic Teatre i un vermut.

Actualment, La Societat La Concòrdia està formada per 4 seccions: la Coral , el Grup de Teatre, el Club Ciclista i la Colla Sardanista Coloraines. Tots ells, actuen amb autonomia pròpia però sempre estan recolzats per la Societat, que organitza, mitjançant la Junta Directiva, actes socials, sortides al teatre, revetlles i tot allò que pugui suposar una vida social, cultural i recreativa activa i de qualitat per a tots els socis, sòcies, amics i amigues.

Un cop finalitzades les obres de restauració del Café Bar i de la construcció de la Sala Polivalent al primer pis, La Concòrdia té com a màxim objectiu la remodelació del teatre, mantenint paral·lelament totes les activitats de les seccions i promocionant-ne de noves. Aquest repte, però, necessita una gran inversió i recursos dels quals l’entitat no disposa en aquests moments.

Història de l’entitat

L´any 1891 es va fundar la Societat Mutual La Concòrdia, que posteriorment va transformar-se en el Centre Cultural i Recreatiu de Cabrils. El teatre, el cinema, conferències i altres actes de la població van ser acollits per les parets de l’edifici de La Concòrdia, sent, durant bona part del segle XX, el centre de la vida cultural de Cabrils. A partir de l’any 1920, el naixement de la Secció Coral i del Grup de Teatre van marcar el definitiu gir cultural de la Societat. Posteriorment, es va incorporar el Moto Club com a secció i, més recentment, el Club Ciclista. La Colla Sardanista Coloraines s’ha incorporat a la Concòrdia aquest 2016 i és la més nova de les actuals 4 seccions de la Societat. L’any 2003 es va constituir, junt amb l´Ajuntament de Cabrils, el Consorci Sala Teatre La Concòrdia, a fi de retornar al servei del municipi un local tan important i emblemàtic com ha estat el Teatre de la Concòrdia. A hores d’ara, l’activitat de La Concòrdia no s’atura i els actes culturals i socials adreçats als socis, sòcies, amics i amigues i a tots els cabrilencs i cabrilenques continúen definint el principal objectiu de la Societat.

El teatre

Construït el 1917 com a part principal de l’edifici de la Societat, el Teatre La Concòrdia sota la direcció del mestre de cases Joan Villà. Les obres de l’actual edifici es van finançar amb accions de 50 pessetes cadascuna. Entre els anys 1928 i 1929 La Concòrdia, amb la col·laboració d’un grup d’aficionats al cinema del poble, va adquirir el primer projector: un cinematògraf mut que durant les sessions de cinema s’acompanyava de música de piano en directe. Entre aquells últims anys 20 i el 1979 el Teatre La Concòrdia va ser la casa de la vida cultural del poble acollint concerts, cinema, teatre i totes les activitats que la intensa vida social del poble durant aquells anys va impulsar. L’any 1979, a causa d’una denúncia i per problemes de reglamentació d’edificis públics, va haver de tancar-se la Sala d’Espectacles.