Per l’obertura de les fosses de la Guerra Civil

Per l’obertura de les fosses de la Guerra Civil

Trenta entitats nacionals i internacionals, pertanyents a l’àmbit de la Memòria Històrica, entre elles la Federació d’Ateneus de Catalunya, demanem als partits polítics que es presenten a les properes eleccions generals, de desembre de 2015, que incloguin en els seus programes electorals les següents reivindicacions:

1. Senyalització URGENT de totes les fosses de la guerra civil i del període franquista.

2. Obertura immediata de totes les fosses i presa de mostra de l’ADN perquè els milers de ciutadans i ciutadanes que busquen als seus familiars tinguin la possibilitat de recuperar les seves despulles.

3. Que es faci amb càrrec als pressupostos generals de l’Estat.

4. Els ajuntaments han de col·laborar i fer tot el possible per la Memòria Històrica, aportant tota la informació disponible sobre nombres de parcel·la i polígon, propietaris, permisos sobre excavacions en el seu municipi, expropiacions temporals de parcel·les en cas de negatives per part dels seus propietaris o bé, per no trobar-los, i posar a disposició de les associacions, historiadors/es i investigadors/es tots els arxius històrics i, en definitiva, tot el material i recursos humans necessaris.

5. Les associacions de Memòria Històrica exercirem un paper de col·laboració i de control. Cal recordar que Espanya és el segon país del món, després de Cambodja, amb més fosses sense obrir. Després de tants anys, de tant dolor provocat per una guerra civil cruel, injusta i innecessària, ens queda la vergonya de les milers de fosses sense obrir. Conciutadans nostres jeuen en cunetes, erms i altres llocs. Creiem que és un acte de Justícia, de Reparació i Reconciliació inajornable: dignificar les víctimes.

En aquests moments, una representació de les entitats sotasignades, estem iniciant una ronda d’entrevistes amb responsables dels partits polítics amb representació parlamentària.

Per a més informació: Enrique Urraca – ARMHER – 659567360 – urraca.en@gmail.com

Roger Heredia – BANCO DE ADN – 619315568 – onetspadrijaume@gmail.com

Julián López – HOMENATGE/HOMENAJE/HOMAGE – 616961091- enrecuerdode@gmail.com