Els Ateneus reclamen que l’Estat retorni el patrimoni espoliat pel franquisme

Els Ateneus reclamen que l’Estat retorni el patrimoni espoliat pel franquisme

Una vintena d’associacions, entre elles la Federació d’Ateneus de Catalunya, han signat un manifest unitari per sol·licitar a l’Estat espanyol la devolució dels béns mobles i altres tipus d’elements patrimonials expropiats per les tropes franquistes durant la Guerra Civil espanyola i la posterior dictadura del general Franco.

Algunes de les entitats afectades, entre elles ateneus, societats i fundacions culturals, “van ser objecte d’una persecució estudiada i continuada perquè eren democràtiques i catalanes”, segons denuncia el document. Fins al moment, “els fets no han estat debatuts, ni tractats, ni dignificats i molt menys reparats”, alerten.

El manifest es va presentar divendres, 17 d’abril a l’Ateneu Barcelonès, amb la presència de representants de les entitats signants; el president de XarxAteneu, Pere-Joan Pujol; el secretari General de XarxAteneu i president del Centre Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui, Jaume Pieres; l’advocat que porta el cas dels “Papers de Salamanca”, Josep Cruanyes i el vicepresident segon de l’Ateneu Barcelonès, Enric Cirici.

Per a adhesions al manifest, envieu un correu a xarxateneu@xarxateneu.cat.

També podeu consultar el manifest a XarxAteneu.