L’Associacionisme Cultural ja té dia: el 4 de juny

L’Associacionisme Cultural ja té dia: el 4 de juny

El Govern ha acordat declarar el 4 de juny Dia de l’Associacionisme Cultural, amb l’objectiu de celebrar una jornada anual que faci més visible la tasca que realitzen les entitats culturals a la nostra societat, així com facilitar un major coneixement de les seves activitats i dels equipaments culturals que gestionen.

L’associacionisme cultural engloba el conjunt d’entitats sense ànim de lucre que duen a terme activitats de promoció i difusió de la cultura en els seus diferents àmbits. La declaració posa en relleu que l’associacionisme “és una escola de civisme, de solidaritat i de catalanitat, i alhora un moviment portador i generador de valors humans, socials i de país. El moviment associatiu cultural té una importància i transcendència significatives i fa una aportació valuosa al conjunt de la societat”.

S’ha escollit el 4 de juny com a Dia de l’Associacionisme Cultural atès que en aquest dia de l’any 1864 va començar, sota la direcció de Josep Anselm Clavé, el Festival Euterpe, que és recordat com un dels moments culminants del moviment coral català. Aquest esdeveniment, organitzat per la Societat Coral Euterpe, va comptar amb la implicació desinteressada de la societat civil, de l’empresa privada i de les administracions locals. Enguany, es compleix el 150è aniversari d’aquest festival, en el marc del qual la ciutat de Barcelona va acollir 2.000 cantaires de 56 societats corals d’arreu de Catalunya.

Una de les qualitats que més identifica la societat catalana és la seva capacitat associativa. Catalunya compta actualment amb més de 4.000 associacions de cultura popular i amb gairebé 500 equipaments culturals vinculats. El conjunt de les associacions de cultura popular sumen més de 500.000 associats, fet que situa aquesta tipologia d’entitats en el primer lloc pel que fa al nombre de socis. Anualment es realitzen prop de 50.000 activitats culturals, en les quals participen més de 8,5 milions de persones.

L’acte de celebració es celebrarà en un ateneu federat, el Centre Moral de Gràcia, el dia 3 de juny.